szerző:
HavariaPress/MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 5,5 millió forintra bírságolt meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két ingatlanközvetítő céget tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. Emellett három ingatlanos honlap közös üzemeltetői ellen közérdekű keresetet indított a GVH, mert tisztességtelenek voltak a feltételeik.

A GVH megállapította, hogy a ingatlandepo.com, az ingatlanbazar.com és az ingatlanbazar.net internetes oldalakat működtető Seychelles-szigeteki székhellyel rendelkező Experient Enterteinment Ltd. 2009. augusztus 14-e és 2010. május 29-e, illetve 2010. szeptember 27-től, és a szlovákiai székhelyű Weltimmo S.r.o. 2010. május 30-a és 2010. szeptember 26-a között, amikor az internetes oldalakat üzemeltette, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott.

A cégek figyelmen kívül hagyták a szolgáltatásaikkal kapcsolatban megfogalmazódott fogyasztói panaszokat, a honlapokon szereplő ingatlanok aktualitásáról megtévesztő módon tájékoztatták az érdeklődőket, illetve eltitkolták előlük a regisztrációs költségeket és agresszív kereskedelmi gyakorlattal törekedtek rávenni a fogyasztókat az elhelyezett reklámokkal szemben támasztott követelések teljesítésére.

Ezen kívül a GVH szerint figyelmen kívül hagyták a 2009. augusztus 14-e előtt alkalmazott szerződési feltételek egyes pontjainak érvénytelenségét kimondó bírósági ítéletet.

A GVH a jogsértés miatt az Experient Enterteiment Ltd.-t 4,5 millió, a Weltimmo S.r.o-t egymillió százezer forint bírság megfizetésére kötelezte, valamint keresetet nyújtott be a bíróságra.

A közérdekű keresetben azt kéri a hatóság a bíróságtól, hogy a cégekkel szerződő valamennyi fogyasztóra kiterjedő hatállyal mondja ki a jogsértést. Így tisztességtelen az a kikötés az általános szerződési feltételekben, amely a szerződéstől való szabadulásért a honlap-üzemeltető által meghatározott követelés kifizetését írja elő. Ugyancsak tisztességtelenek a kötbérre vonatkozó előírások, amelyek nem világosak, nem érthetők, illetőleg túlzott mértékűek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!