szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Milo Djukanovic exminiszterelnök testvérét, Ana Kolarevicet is lefizette a Magyar Telekom, amikor 2005-ben felvásárolta a montenegrói állami telekommunikációs vállalatot - írta szerdán a Vijesti című podgoricai napilap, amely azonban elismerte, hogy nincs bizonyítéka erre, és csak logikai következtetéssel próbálta alátámasztani ezt az állítását.

Az újság szerint összesen mintegy 7,35 millió euró kenőpénz került magas rangú montenegrói tisztségviselőkhöz, közöttük az akkori legmagasabb kormánytisztséget betöltő személyiség testvéréhez, aki ügyvédként, tanácsadóként segítette a beruházót. 

Kolarevic visszautasította az őt ért vádakat. A nő ügyvédje az amerikai pénzügyi hatóságok vonatkozó dokumentumaival bizonyította, hogy képviseltje nem volt érintett az ügyben. A montenegrói lap elismerte, hogy Kolarevic neve nem szerepel az amerikai dokumentumokban, ám arra hivatkozott, hogy a szerkesztőség nem tud "más - olyan magas rangú akkori - kormányzati tisztségviselőt, akinek a testvére ügyvédként" tevékenykedne.

A miniszterelnöki tisztségtől 2010-ben visszalépett Djukanovicnak és családjának állítólagos üzérkedései az ellenzéki média kedvelt témái közé tartoznak. A politikus jelenleg a kormányzó szociáldemokrata párt vezetője.

A Magyar Telekom tavaly év végén végleges egyezséget kötött az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ) és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével (SEC) a társasággal kapcsolatos vizsgálatainak egyezség útján történő lezárásáról, a megállapodás alapján több millió dolláros bírságot fizet.

A Magyar Telekom - mint közleményében ismertette - anélkül, hogy akár beismerné, akár tagadná a keresetlevélben szereplő állításokat, hozzájárult a keresetlevél benyújtásához és a végleges ítélethez az SEC vizsgálatának lezárása érdekében. A DOJ a megállapodás alapján a vádakat a kétéves időtartam elteltével ejti, kivéve, ha a társaság megszegi a megállapodás feltételeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre többen fúlnak vízbe a klímaváltozás miatt

Egyre többen fúlnak vízbe a klímaváltozás miatt

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor