szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meredek drágulással átlépte a 700 bázispontos szintet - és ezzel rekordot döntött - a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerdai késői jegyzésben 710 bázispont környékén mozgott az előző esti 650 bázispontos záró után. Napi csúcsértéke szerdán 711,27 bázispont volt.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg évi 710 ezer euró körüli középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon. Ez egyetlen nap alatt 60 ezer eurós drágulás. A magyar CDS-díjszabás előzőleg tavaly novemberben döntött rekordot, 650 bázisponthoz közeli jegyzésekkel. Ezt a szintet a magyar CDS-tranzakciók már a szerdai londoni nyitás után átlépték, a kereskedés korai szakaszában 680 bázispont fölé drágultak, majd innen a nap folyamán folyamatosan tovább emelkedtek.

A CMA kimutatása szerint a magyar CDS-árazás szerdán elszakadt a többi európai országétól, ezek törlesztéskockázati kontraktusainak jegyzése ugyanis jórészt stagnált, vagy kissé drágult. A szerdai londoni kereskedésben messze a magyar CDS-árfolyam emelkedett a legnagyobb mértékben, és elhagyta az EU-mezőny eddigi második legmagasabb CDS-árszintű országáét, Írországét, amelynek szuverén törlesztéskockázat-biztosítási tranzakcióit a késői forgalomban 707 bázispont környékén jegyezték.

Az EU-tagállamok közül - Görögországot nem számítva - jelenleg Magyarország CDS-díjszabása a második legmagasabb, az euróövezeti tag Portugália után, amelynek CDS-tranzakcióit szerdán valamivel 1100 bázispont alatt forgalmazták a londoni piacon. A Lehman Brothers amerikai nagybank pénzügyi válságot kirobbantó 2008. őszi csődje előtt a magyar CDS-árazások 170 bázispont környékén mozogtak Londonban.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, a piaci szereplők annál nagyobbnak tekintik az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

A CMA DataVision számítási modellje szerint a jelenlegi magyar CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 39,5 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Magyarország mint államadós nem fizetővé válását ötévi távlatban. Írország esetében ugyanerre 45,8 százalékos, Portugália esetében 61,4 százalékos feltételezett kumulatív kockázatot jeleztek a szerdai CDS-árazások e számítási modell alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva