szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétmilliárd euróval 37,775 milliárd euróra nőttek Magyarország devizatartalékai tavaly decemberben és ezzel 4,1 milliárd euróval haladták meg az egy évvel korábbi állományt - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett adataiból.

Tavaly novemberben 1,102 milliárd euróval csökkentek az ország devizatartalékai, az előző havi 1,889 milliárd euró csökkenés után, és a hónap végén 35,771 milliárd eurót tettek ki.

Az MTI korábbi értesülése szerint októberben lejárt egymilliárd euró kötvény, novemberben pedig 2 milliárd euró visszafizetése volt esedékes az Európai Bizottságnak a 2008. végi IMF-EU nemzetközi hitelcsomag első tőkerészleteként. A novemberben törlesztett 2 milliárd euróhoz képest, 2012 első felében összesen 1,52 milliárd euró IMF-hitel törlesztési kötelezettsége lesz Magyarországnak, devizakötvény pedig csak az év második felében jár majd le.

©

A devizatartalékok 2011. szeptemberében 38,764 milliárd eurós történelmi csúcson álltak, miután augusztusban 1,448, szeptemberben 1,209 milliárd euróval emelkedtek. Júniusban, amikor szintén 1 milliárd euró kötvény törlesztése volt esedékes, csak 634 millió euróval csökkentek a devizatartalékok.

Júliusban 897 millió euróval csökkentek az MNB devizatartalékai annak ellenére, hogy a hónap elején a magyar állam kifizette az 1,88 milliárd eurós vételárát a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagjáért az orosz Szurgutnyeftyegaz. Dollárban a devizatartalék 2011. december végén 48,832 milliárdra nőtt a november végi 47,5 milliárd dollárról, illetve a 2010. decemberi 44,988 milliárd dollárról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban

Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban

Máshogy jönnek majd a Windows-frissítések

Máshogy jönnek majd a Windows-frissítések

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak