szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli, 2011. december végi - vagyis 2011. évi teljes - hiánya 1734,4 milliárd forint lett. Ez az éves eredeti előirányzat mintegy 2,5-szeresét, a törvényi módosított előirányzatnak pedig 110 százalékát jelenti - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből.

Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli 2011. évi pénzforgalmi hiányának alakulása megerősíti azt, hogy az államháztartás 2011. évi kitűzött egyszeri tételek nélküli eredményszemléletű hiánycélja a GDP 2,94 százaléka a várakozásoknak megfelelően várhatóan teljesül - közölte az NGM.

Az eredeti törvényi előirányzat 687 milliárd forint volt, ezt többször módosították, legutóbb 1577 milliárd forintra. Ehhez képest is magasabb lett a végső adat, amely az eredeti hiánycélt 152 százalékkal haladta meg.

Az államháztartás központi alrendszerének december havi hiánya 486,5 milliárd forintban teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 422,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 11,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 53,0 milliárd forintos deficittel zártak.

Matolcsy György
©

Az államháztartás központi alrendszerének 2011. december havi hiányához jelentős mértékben hozzájárult a megyei önkormányzatok adósságának átvállalása, mely mintegy 196 milliárd forint kiadást jelentett a központi költségvetésnek. Ezen felül a MÁV Zrt. helyzetének rendezése kapcsán mintegy 50 milliárd forint összegű adósságátvállalás is megtörtént, továbbá a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. tőkehelyzetét 120 milliárd forinttal erősítették meg. A bevételi oldalon az Európai Bíróság döntése következtében mintegy 220 milliárd forintot kitevő áfa-visszautalások kifizetése rontotta az egyenleget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy magyar cégtől vásárol repülőket Nigéria hadserege

Egy magyar cégtől vásárol repülőket Nigéria hadserege

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

Macron az első uniós vezető, akit elnökként felhívott Biden, nagy a véleményegyezés

Macron az első uniós vezető, akit elnökként felhívott Biden, nagy a véleményegyezés