szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azonnali hatállyal lemondott Philipp Hildebrand, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke hétfőn, mivel nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy nem volt tudomása felesége valutavásárlási szándékáról, emellett pedig meg akarja őrizni a központi bank hitelességét a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben.

Hildebrand felesége még a nyár folyamán mintegy félmillió dollárt vásárolt a svájci frank árfolyamrögzítése előtt három héttel, majd később - amikor megerősödött a dollár a beavatkozás hatására - nyereséggel eladta az összeget.

Az üggyel kapcsolatban felmerült a bennfentes kereskedelem gyanúja. A bankelnök azt állította, hogy nem követett el jogsértést, és ezt egy független auditori vizsgálat is alátámasztotta. Az SNB-t ideiglenesen az alelnök, Thomas Jordan vezeti majd, az új jegybankelnök személyéről a kormány dönt.

A svájci bankbotrány múlt héten tört ki, miután a Sarasin Bank kirúgta Reto Tarnutzer nevű alkalmazottját, aki a valutafelvásárlás ügyét kiszivárogtatta a bankelnök egyik politikai ellenfelének.

Hildebrandnak korábban esze ágában sem volt lemondani, s azt állította, hogy az ügylet után egy nappal szerzett tudomást felesége akciójáról. A svájci Die Weltwoche című hetilap ezzel szemben azt állította, hogy a jegybankelnök személyesen engedélyezte a lépést.

Hildebrandnak az SNB felügyelőbizottsága elnökével, Hansueli Raggenbassszal együtt meg kell jelennie a parlament gazdasági bizottsága előtt is. Ez azt vizsgálja majd, hogy szigorúbb szabályozásra van-e szüksége a jegybanknak a nagyobb átláthatóság érdekében, mivel az SNB belső etikai kódexe szerint Hildebrand nem követett el jogsértést. 

A bizottság előtt egyúttal a banktitok védelme is téma lesz majd, amelyet mind a kiszivárogtató, mind az adatokat a médiának átadó SVP jobboldali párt megsértett.

Tarnutzer egyébként elítélte és "könyörtelennek" nevezte az SVP módszerét. A férfi saját bevallása szerint mindössze az ügylet tisztázását, nem pedig az adatok nyilvánosságra hozatalát akarta elérni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével