szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tagadta a német pénzügyminisztérium azokat a lapértesüléseket, miszerint a bankmentő csomag részeként az alkotmányos adósságfék megkerülését lehetővé tevő jogszabályt készítene elő. A tárca bejelentette: a tervezett lépések szigorítják az alkotmányban rögzített szabály végrehajtását.

A Bild napilap szerdai számában írta, hogy a német pénzügyminisztérium arra készül, az alsóház döntése nyomán kivételt képezne az alkotmányos adósságfék alól arra az esetre, ha a szövetségi költségvetési hitelfelvétele meghaladná az engedélyezett szintet.

A lapnak nyilatkozó, a kormányon lévő kereszténydemokrata CDU párthoz tartozó Norbert Brackmann elmondta: "ezzel a jogszabállyal több hitelt vehetnénk fel, mint amit az adósságfék engedélyez". "Új buborék alakulna ki, olyan, amiről már bebizonyosodott, hogy végzetes. Ez lehetetlen" - tette hozzá.

A német pénzügyminisztérium - elemzők szerint - az újjáélesztés előtt álló bankmentő alap, a SoFFin kapcsán szorulhatna pótlólagos hitelfelvételre. A SoFFin akár 400 milliárd eurónyi garanciát vállalhat a bankok eszközeire, továbbá 80 milliárd eurót költhet a bankok feltőkésítésére.

A pénzügyminisztérium mindazonáltal közleményben utasította vissza a lap értesüléseit. Úgy fogalmazott: "a törvénytervezet nemcsak, hogy teljes mértékben megfelel az adósságfék követelményeinek, hanem túl is mutat rajtuk".

Az alkotmányban rögzített adósságfék szerint a kormányzatnak akkor kell kiigazítási tervekkel előállnia, ha a nettó hitelfelvétel a GDP 1 százalékát haladja meg. Ezen felül csökkenő adósságszintet, 2016-tól szövetségi szinten 0,35 százalékot meg nem haladó GDP-arányos strukturális adósságot, illetve tartományi szinten 0 százalékos új strukturális hiányt ír elő a jogszabály. A minisztérium arról tájékoztatott: az új jogszabály szerint hamarabb kellene lépni az adósság csökkentése érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

A BMW M sportmodelleket viszik, mint a cukrot

A BMW M sportmodelleket viszik, mint a cukrot

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését