szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miután egy műszaki ellenőr alkalmasságát nem igazolta hitelt érdemlően a nyertes ajánlattevő, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által az M43 autópálya folytatásának mérnöki feladataira kiírt nyílt közbeszerzést lezáró döntést - a KDB szerdai döntése csütörtökön jelent meg a Közbeszerzési Hatóság honlapján.

A NIF tavaly júliusban kért ajánlatot az M43 autópálya Makó és az országhatár közötti szakaszának kivitelezése alatt a lebonyolító mérnöki feladatok ellátására, valamint a kivitelezési közbeszerzés előkészítésére. Az autópálya-szakasz hossza 23,1 kilométer és egyebek mellett 18 műtárgy, két pihenőhely és három csomópont megépítése is része a feladatnak. A szolgáltatás becsült ellenértéke nettó 440 millió forint volt.

A felhívás tartalmazta azt is, hogy milyen feladatra milyen képzettségű és gyakorlati idejű szakemberrel kell rendelkeznie az ajánlattevőnek.

A tenderre négy ajánlat érkezett, a legmagasabb ajánlat mintegy 300 millió forint, a legalacsonyabb 179 millió forint volt. Az ajánlatkérő magyarázatot kért a legolcsóbb ajánlatot tett Transinvest-Budapest Kft. és KÖMI Közlekedésmérnöki Iroda Mérnöki Szolgáltató Kft. közös ajánlattevőktől, amit elfogadott, és azokat hirdette ki nyertesnek.

Az árban második helyen szereplő közös ajánlattevők közül az Országos Vízügyi Beruházási Mérnöki Konzulens és Tervező Kft. kért előbb előzetes vitarendezést, majd annak sikertelensége miatt jogorvoslatért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult. A nyertes ajánlattal kapcsolatosan több kifogást fogalmazott meg, amelyek közül a KDB egyet fogadott el. Az ajánlatkérő ugyanis nem tudott megnyugtatóan állást foglalni arról, hogy a villamosmérnök műszaki ellenőrnek van-e legalább 5 év műszaki ellenőri gyakorlata. A többi felvetést, például a nyertes ajánlatban szereplő gépkocsi-használati költséget nem tartotta jogsértőnek a KDB.

A megállapított jogsértés azonban elég volt ahhoz, hogy a KDB megsemmisítse az eljárást lezáró döntést. Bírságot azonban nem szabott ki, mivel a jogsértés - hiánypótlással, illetve újraértékeléssel - reparálható, és az ajánlatkérő a jogorvoslat alatt végig együttműködött a döntőbizottsággal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjelent a rendelet: lesznek azért szóbelik is az idei érettségin

Megjelent a rendelet: lesznek azért szóbelik is az idei érettségin

A frászt hozta egy autósra egy nő, aki mintha benzinnel kezdett volna kocsit mosni

A frászt hozta egy autósra egy nő, aki mintha benzinnel kezdett volna kocsit mosni

Tapasztalt szoftverfejlesztőt keres a HVG

Tapasztalt szoftverfejlesztőt keres a HVG