szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elmaradt az elemzői várakozásoktól a Google negyedik negyedévi eredménye, elsősorban a növekvő tőkeberuházások miatt emelkedő költségek miatt.

Az internetes óriás 2,71 milliárd dolláros, azaz részvényenként 8,22 dolláros negyedik negyedévi nyereséget ért el, ami magasabb az előző év hasonló időszaki 2,54 milliárd, részvényenként 7,81 dollárnál.

Az egyes egyszeri tételek nélkül számított nyereség részvényenként 9,50 dollárra nőtt az egy évvel korábbi 8,75 dollárról. E mutató tekintetében elemzők részvényenként 10,49 dolláros nyereséget vártak.

A Google árbevétele 25 százalékkal 10,58 milliárd dollárra nőtt. A marketing partnereknek folyósított jutalékok nélkül számított árbevétel 28 százalékkal 8,13 milliárd dollárra bővült, ám elmaradt az elemzők által várt 8,41 milliárd dollártól. A társaság papírjaival az amerikai zárást követő határidős kereskedésben 9 százalékos eséssel 582,22 dolláron kereskedtek.

Patrick Pichette, a társaság pénzügyi igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Google jelentős tőkeberuházásokat hajtott végre, így adatcentereket, szervereket és hálózati eszközöket vásárolt. Ennek eredményeként a társaság árbevételhez arányosított kiadásai 30 százalékról 32 százalékra nőttek.

©

A Google az október-december időszakban 1114-gyel 32 467 főre emelte alkalmazottainak számát. Az előző év egészében csaknem nyolcezerrel növelte munkatársainak létszámát. A Wedgewood Partners elemzője, David Rolfe szerint az eredmények "jól jellemzik a Google-t, nem lassítanak, ha beruházásokról van szó".

Kim Forest, a Fort Pitt Capital elemzője ugyanakkor óvatosabb véleményt fogalmazott meg: "Már rögtön nem olyan vonzó a Google. Fel kell tenni a kérdést, hogy hova is tűnik az a sok pénz. Mire költik? Az az érzésem, hogy a Chrome-hoz, illetve az Androidhoz hasonló felületekre."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan az idei Év Autója

Megvan az idei Év Autója

Még két év: 2023-ra várja az összecsukható iPhone-t az Apple-elemző

Még két év: 2023-ra várja az összecsukható iPhone-t az Apple-elemző

Bejutott a kamera a galántai járványkórházba, ahol a betegek 60 százaléka meghal

Bejutott a kamera a galántai járványkórházba, ahol a betegek 60 százaléka meghal