szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Várhatóan a hazai takarékok nyújtják majd a devizahitel-kiváltáshoz felvett forinthitel harmadát – áll az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség közleményében. Az előzetes számok szerint a januári kihelyezések akár a decemberit is meghaladhatják.

Varga Antal
©

A végtörlesztéshez december végéig folyósított 25 milliárd forinttal az összes hiteligény 28 százalékát fedték le az integrált takarékszövetkezetek, de több hitelintézet visszajelzése szerint januárban tetőzik majd a hitelnyújtás – olvasható az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség előrejelzésében.

Hónapról hónapra pörgött fel a takarékok devizahitel-kiváltó forinthitelezése. Január harmadik hetére elérte a 40 milliárd forintot az integrált takarékok által októbertől kihelyezett összes devizahitel-kiváltó forinthitel összege. Míg az októberben kihelyezett mintegy 380 millió forint a végtörlesztéshez adott összes forinthitel 17 százalékát tette csak ki, addig a novemberi 4 milliárd forint körüli folyósítással már az összes hasonló célú kihelyezés 25 százalékát, a decemberben kihelyezett 20,6 milliárd forinttal pedig már több mint 28 százalékát mondhatta magáénak a szektor.

Külső ügyfeleket is fogadnak

Folyamatosan nőtt a takarékok hálózatában kiszolgált külső ügyfelek aránya is, az októberi 72 százalékról 94 százalék közelébe ért december végére, s erre a szintre lehet számítani januárban is.

„A forinthitelért folyamodó ügyfelek harmadát szolgálták ki az integrált takarékok, amely jó eredménynek számít, tekintve, hogy több szövetkezeti hitelintézetnél folyamatosan csúcsra járatták a hitelbírálati kapacitást. A hitelkérelmek befogadását azonban január 15-20 között be kellett fejezni ahhoz, hogy a már beérkezett kérelmeket megfelelő körültekintéssel és óvatossággal bírálhassák el a takarékoknál a kitűzött január végi dátumig” – emelte ki Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője.

Mintegy 500 milliárd forint forrás mobilizálható további hitelcélokra és a szektorszintű átlagos tőke-megfelelési mutató is 15 százalékos, de a takarékoknak is be kell tartaniuk a fedezettségre és az adós jövedelmére vonatkozó előírásokat, s ennek megfelelően kell megvizsgálni a kérelmeket is.

Országos Takarékszövetkezeti Szövetség

Az 1993-ban létrehozott OTSZ jelenleg 108 tagot számlál, amely a takarékok mintegy 90 százalékát lefedi. A takarékok 100 százalékig magyar tulajdonban lévő hitelintézetek, amelyek széles körű országos lefedettséggel és ismertséggel rendelkeznek. A Takarékszövetkezeti Integráció évről évre növelve piaci részesedését, működésének hatékonyságát és jövedelmezőségét mára a magyar hitelintézeti rendszer versenyképes szereplőjévé vált, derül ki a közleményből. A takarékok az OTSZ aktív közreműködésével, és támogatásával pénzügyi-gazdasági együttműködést valósítanak meg, kiemelt figyelmet fordítva a lakossági és vállalati finanszírozási igények kielégítésére.

Növekvő piaci részesedés

A végtörlesztés mérlegét az OTSZ szerint még korai megvonni , de az már most bizonyos, hogy a csaknem 5 ezer darab új hosszú távú hitelszerződés révén több korábban elvesztett ügyfelet szereztek vissza és növelték a lakossági hitelezésben meglévő 5 százalékos piaci részüket is. „Ahhoz képest, hogy a takarékok az összes lakossági devizahitel 1,5 százalékával rendelkeztek, a kiváltáshoz adott hiteleknek már eddig is csaknem harmadát folyósították” – emelte ki Varga Antal.

A takarékok végig tartották magukat a végtörlesztés kezdetén felállított sorrendhez, miszerint elsősorban saját devizahiteles ügyfeleiket kívánják kiszolgálni, másodsorban volt ügyfeleiket, akik korábban más banktól vettek fel devizahitelt, s harmadsorban nem keresik az új, eddig más banknál szolgáltatást igénylő lakosokat.

A kedvezményes végtörlesztési árfolyamon egyébként az integrált takarékoknál is az összes devizaadósság mintegy 10 százalékát fizették vissza december végéig, csakúgy, mint a bankoknál. Emiatt a korábban becsültnél nagyobb, várhatóan 2 milliárd forint veszteséget szenved el a szektor 2011-ben, s az integrációba tartozó néhány hitelintézet veszteséggel zárja majd az évet. Az egyszeri veszteséget azonban hosszabb távon ellensúlyozza az új ügyfelek szerzésével járó többletbevétel – legalábbis ebben bíznak az OTSZ-nél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!