szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A költségvetési intézmények lejárt adósságállománya december végén 35,5 milliárd forintra csökkent, ami 6,8 százalékos mérséklődést jelent az előző hónaphoz képest - írta a Napi Gazdaság pénteken a Magyar Államkincstár adatai alapján.

A lap szerint a csökkenést az tette lehetővé, hogy a kormány a költségvetés általános tartalékából külön erre a célra forrást biztosított a rendőrségnek - itt közel 8 milliárd forinttal, 2,2 milliárdra mérséklődött az adósság. Máshova azonban nem jutott pénz, így nettó értelemben kisebb mértékben csökkent a számlaállomány - teszik hozzá. 

A költségvetési intézmények összes adósságán belül az állammal szemben fennálló tartozás 3,6 milliárd forint, a kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány decemberben 31,9 milliárd forint volt. A 60 napon túli tartozások 4,5 milliárddal 13,3 milliárd forintra csökkentek. A minősített adósság 5 milliárddal, 12,07 milliárd forintra mérséklődött, aránya az össztartozáson belül 34 százalék.  

Az összes adósság 38,8 százaléka, a minősített tartozás 29 százaléka jelentkezett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél, nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. 

A december végi 35,5 milliárd forint még mindig jelentős, ennél nagyobb év végi záróállomány csak 2010 decemberében volt az államkincstár történetében (41,1 milliárd forint) - írta a lap, hozzátéve: tavaly egész évben ezen a szinten maradt a tartozásállomány - vagyis a kedvező eredmény az, hogy nem nőtt, azonban a költségvetési intézmények szerződéseiket nem egyszer már 180 napos fizetési határidővel kötötték. A Napi megjegyzi, hogy novemberben így is történelmi rekordra, 42,2 milliárdra emelkedett a 424 költségvetési intézmény lejárt tartozása - ekkor született a kormány döntése a részleges konszolidációról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?

Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?

A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri

A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri

Tóta W.: Fiúk a bitcoinbányában

Tóta W.: Fiúk a bitcoinbányában