szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A horvát gazdaság recesszióba kerülhet az idén, a zsugorodás meghaladhatja az egy százalékot elsősorban az euróövezeti válság miatt - derül ki a balkáni ország bankszövetségének (HUB) keddi felméréséből.

A felmérésben a legnagyobb horvát bankok hat szakértőjét kérdezték meg, válaszaik átlaga szerint pedig az idén 1,3 százalékkal zsugorodik a gazdaság. Ketten 2 százalék körüli, négyen mintegy 1 százalékos gazdasági visszaesésre számítanak. A kormány a múlt héten 0,8 százalékos gazdaságnövekedési előrejelzést tett közzé az idei évre. 

A szakértők átlagosan 4,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra számítanak. Ez megegyezik a tavalyra tervezettel, de elemzők szerint a deficit nagysága ténylegesen elérte az 5,5 százalékot. A kormány az idei évre kisebb, 3,2 százalékos deficitet irányzott elő.  

Az ország statisztikai hivatalának december végi tájékoztatása szerint a horvát gazdaság éves szinten 0,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi 0,8 százalékos bővülés után. Január-márciusban még 0,8 százalékkal zsugorodott a horvát gazdaság. 2010-ben a horvát GDP 1,2 százalékkal, 2009-ben 6 százalékkal csökkent.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állat mindig riasztó sikolyt hallat, csak az ember kiált örömében

Az állat mindig riasztó sikolyt hallat, csak az ember kiált örömében

Megszűnik a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben

Megszűnik a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben

Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát

Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát