szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tragikus hibának minősítette az új pénzügyi unióról szóló szerződés aláírását a cseh államfő. Václav Klaus egy lapinterjúban úgy fogalmazott: "Tragikus hiba volt már a közös pénznem létrehozása is, amit ma már szinte mindenki tud".

"Meggyőződésem, hogy a közös pénznemről a közös pénzügyi politikára való áttérés tragikus tévedés" - mondta Václav Klaus abban az interjúban, amelyet a Právo című baloldali lap közölt szerdán.

Az europesszimizmusáról ismert cseh köztársasági elnök leszögezte: "Tévedés a költségvetési felelősség paktumának nevezni ezt a szerződést". Szerinte ez a szerződés arról szól, hogy Brüsszelben úgy gondolják, ők bizonyos dolgokhoz jobban értenek, mint az uniós tagállamok. "Ez nem igaz" - húzta alá.

A szigorú költségvetési fegyelmet előíró új pénzügyi európai unióról szóló szerződéshez hétfőn Brüsszelben az EU 25 tagállama csatlakozott, kivételt csak Nagy-Britannia és Csehország képez.

Klaus elnöki honlapján is kifejtette véleményét az új pénzügyi unióról. Elmondta: teljes mértékben támogatja Petr Necas kormányfőt, aki nem volt hajlandó aláírni a szerződést, mert az szerinte nem felel meg Csehország érdekeinek. "A pénzügyi unióra való áttérés újabb lépés az egyes európai országok szuverenitásának megszüntetéséhez" - mutatott rá Klaus.

Václav Klaus
©

A miniszterelnök hétfőn azt mondta: Csehországnak három "lényeges" kifogása van a pénzügyi unió mai formája ellen, és ez az oka annak, hogy nem csatlakozott a megállapodáshoz. Petr Necas konkrétan azt kifogásolta, hogy Csehországnak korlátozott lehetősége lenne részt venni az euróövezet csúcstalálkozóin, a szerződés nem fordít kellő figyelmet az adósságkritériumra, illetve Csehországban nem világos a dokumentum jóváhagyási folyamata.

A kormányfő nem zárta ki, hogy Csehország később mégis csatlakozik a megállapodáshoz. "Kifogásaink nem azt jelentik, hogy később ne csatlakozhatnánk a szerződéshez" - jegyezte meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt