szerző:
MTI/Világgazdaság
Tetszett a cikk?

Az orvostechnikai eszközöket gyártó cégeknek 10-15 milliárd, a gyógyszerbeszállítóknak 8-10 milliárd, a teljes beszállítói körnek összesen nagyjából 40-50 milliárd forinttal tartoznak jelenleg is a kórházak - tudta meg a Világgazdaság.

Az összeg az elmúlt időszakban sem csökkent, sőt, még növekedett is, miután a megyei és a fővárosi intézmények államosítása miatt gyakorlatilag leállt a számlafizetés. A bankszámlák megszüntetésével járó technikai nehézségeket mára talán már sikerült áthidalni, erre utal legalábbis, hogy elindultak a kifizetések - mondta a lapnak az egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cég, a Hungaropharma vezérigazgatója. Feller Antal hozzátette azonban, hogy csak az elmúlt egy hónapban 10 százalékkal növekedett a kórházaknak a céggel szembeni tartozásállománya, amely milliárdos nagyságrendű.

Hasonló növekedést volt kénytelen elszenvedni a többi kórházi beszállító is, annak ellenére, hogy két lépcsőben is kaptak pluszpénzt a kórházak a múlt év végén az Egészségbiztosítási Alapból: 25 milliárd forintot kifejezetten adósságaik rendezésére, 15 milliárdot pedig címkézetlenül, de erre a célra is felhasználhatóan. A Honvédkórház külön határozatban 6 milliárd forinthoz jutott lejárt számlái kifizetésére.

Mindez a pénz összesen elegendő is lenne ahhoz, hogy végre egyetlen kórháznak se kelljen lejárt számlákat tolni maga előtt egyik hónapról a másikra, csakhogy az Egészségügyi Államtitkárság az átutalást követően zárolta a 25 milliárd forintot. Csaknem egy hónapot kellett várni arra, hogy a zárolást feloldják, erre csak a napokban kaptak engedélyt az intézmények - ismerteti a gazdasági napilap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!