szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Soros György szerint az Angela Merkel német kancellár fémjelezte válságkezelés nem jó, mert a bajba került országokban tőkeinjekciókkal is kellene támogatni a gazdasági növekedést, nem csak szigorú takarékosságot kényszeríteni rájuk.

"Csodálattal adózom Merkelnek erőteljes vezető szerepéért, de sajnos rossz irányba vezeti Európát" - idézi a Der Spiegel című német hetilap legújabb száma a magyar származású amerikai befektető nyilatkozatát.

E kettős megközelítés - takarékosság és tőketámogatás - nélkül "megismételjük azokat a hibákat, amelyek Amerikát az 1929-es nagy válságba sodorták. Angela Merkel ezt egyszerűen nem érti" - fogalmazott Soros.

Soros György szerint hiba magas kamatra adni mentőhiteleket Görögországnak, mert "ez azt jelenti, hogy az ország menthetetlenné válik. Ugyanez lesz Olaszországgal is, ha ráhúzzuk az országra a magas kamatok kényszerzubbonyát".

Nem jó Merkel válságkezelése?
©

Ha Görögország fizetésképtelen lenne, "akkor az emberek megrohanják a bankokat Olaszországban és Spanyolországban, és akkor Európa felbomlik" - vélekedett Soros. Azonban úgy vélte, hogy az európai vezetők végül is megmentik Görögországot, nehogy efféle "forgatókönyv" valóra váljon.

"Európának olyan helyzetben kellene lennie, hogy maga oldja meg a problémáit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) további segítsége nélkül" - mondta végezetül Soros György a Der Spiegelnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában