szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor miniszterelnök és grúz partnere, Nika Gilauri csütörtöki budapesti megbeszélésén egyetértett az azeri-grúz-román-magyar együttműködéssel létrehozandó gázvezeték megvalósításának fontosságában - közölte a miniszterelnök szóvivője.

A két kormányfő mind pénzügyi, mind pedig technikai szempontból kivitelezhetőnek nevezte az AGRI (Azerbajdzsán-Grúzia-Románia) gázszállító rendszer létrehozását - írta közleményében Szijjártó Péter.

Az AGRI projekt eddigi résztvevői, a SOCAR, az azeri állami olaj- és gázcég, a grúz állami olaj- és gázcég, a magyar Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és a román Romgaz. A projekt az azeri gázt Grúzián és a Fekete-tengeren át Romániába, Magyarországra és más európai országokba tervezi juttatni.

A magyar és a grúz miniszterelnök emellett szintén szót ejtett az országaikban végrehajtott adóreformokról, Nika Gilauri pedig magyar kollégája támogatását kérte Grúzia európai és transzatlanti integrációs törekvéseihez - olvasható Szijjártó Péter közleményében. Nika Gilauri, aki egynapos látogatásra érkezett Budapestre, átadta Miheil Szaakasvili grúz államfő meghívását Orbán Viktornak.

Miheil Szaakasvili tavaly májusban tett hivatalos látogatást Magyarországon. Vendéglátója, Schmitt Pál köztársasági elnök akkor kiemelte, Magyarországnak fontos Grúzia szuverenitása, területi integritása. A magyar köztársasági elnök az Európába irányuló olaj- és gázvezetékekről szólva hangsúlyozta, Grúzia meghatározó tranzitországgá vált.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a nap folyamán magyar-grúz üzleti fórumot tartanak, ezt megelőzően a kettős adóztatás elkerüléséről ír alá kormányközi megállapodást Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Dimitri Gvindadze grúz pénzügyminiszter. Nika Gilauri az üzleti fórumon előadást tart. Korábban Schmitt Pál udvariassági látogatáson fogadta Nika Gilaurit a Sándor-palotában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból

Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból