szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke szerint nem az MNB elnökének eskütétele és fizetése a hiteltárgyalásokat megelőzően a leginkább kifogásolt kérdés, hanem a jegybanki függetlenség.

Nem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének eskütétele és az elnök fizetése a leginkább kifogásolt kérdés az EU/IMF hiteltárgyalásokon, hanem az, hogy a jegybanki függetlenség a monetáris döntéshozók mandátumával függ össze - mondta Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke az InfoRádió "Aréna" című műsorában péntek este. 

Az MNB alelnöke, aki részt vett az EU/IMF-megállapodás washingtoni és brüsszeli előkészítő szakaszában elmondta: az Európai Unióval és az IMF-fel kötendő hitelmegállapodás  hivatalos tárgyalásai még nem kezdődtek el. Az említett partnerek törvényi kifogásokat vetettek fel a jegybanki függetlenséggel, a bírói függetlenséggel, illetve a stabilitási törvényben kétharmaddal elfogadott adótörvényekkel kapcsolatban.     

Karvalits Ferenc jelezte azt is, hogy a tárgyalópartnerek rögzítették: a magyar kormánytól hivatalos, jogi formulákba öntött választ várnak a kifogásolt kérdések orvoslására, s ezeket a válaszokat a hírek szerint a magyar kormány pénteken elküldte Brüsszelbe. Amennyiben ezek a válaszok megfelelnek az EU és az IMF elvárásainak, akkor kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a hitelmegállapodásról, amennyiben a válaszok után további kifogások merülnének fel, akkor további egyeztetések válnak szükségessé - magyarázta az MNB alelnöke hozzátéve, hogy az EU/IMF páros nem elégszik meg a kormány elkötelezettségével, egyértelműen a kifogásolt törvények egyes szakaszainak parlamenti változtatásához ragaszkodik. A jogi elvárásokat az Európai Bizottság fogalmazta meg - egészítette ki a választ. 

Karvalits Ferenc elmondta, hogy a jegybanki függetlenség biztosítása az EU-hoz való csatlakozáskor aláírt egyezmény egyik meghatározó passzusa, vállalt kötelezettség. Az EU megismerve az MNB-ről szóló törvényt, illetve a sarkalatos törvényt, mindkét esetben több ponton emelt kifogást a jegybank függetlenségét sértő, és az esetleges politikai befolyásolás lehetőségét megteremtő intézkedések miatt - hangsúlyozta a jegybank alelnöke. 

Karvalits Ferenc szerint nem az MNB elnökének eskütétele és az elnök fizetése a leginkább kifogásolt kérdés. A Európai Bizottság valamint az Európai Központi Bank és a magyar kormány közötti vita nem az elnöki fizetés összegéről szól, hanem arról, hogy a jegybanki függetlenség a monetáris döntéshozók mandátumával függ össze. Ami azt jelenti, hogy a monetáris döntéshozók számára kiadott mandátum - és fizetés - annak kezdetétől a végéig nem változtatható. Pontosabban változtatható, ha a változtatást konzultáció előzi meg és megegyezés zárja le. 

Mivel a mandátum alatti felelősségi viszony nem változhat, ezért a pénzügyi felügyelet és a jegybank összevonása utáni helyzet, miszerint az MNB elnöke alelnök lenne az új szervezetben, a jegybanki függetlenség csorbulását jelentette volna - mondta Karvalits Ferenc.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy életképes embriót hoztak létre a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvúk megmentésére

Négy életképes embriót hoztak létre a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvúk megmentésére

A megbukott civiltörvényt felváltó törvénytervezet is problémás a civilek szerint

A megbukott civiltörvényt felváltó törvénytervezet is problémás a civilek szerint

Hatalmas elismerés Párizsból egy magyar festménynek

Hatalmas elismerés Párizsból egy magyar festménynek