szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínai központi bank hétvégi bejelentése szerint február 24-től újabb 50 bázisponttal csökkentik a kereskedelmi bankok kötelező tartalékolását, 21 százalékról 20,5 százalékra. Ezzel több pénzük marad a bankoknak a hitelezésre, ami élénkítheti a növekedést.

A kötelező tartalékolás csökkentését a gazdaság lassulása tette szükségessé, lehetőségét pedig az infláció mérséklődése teremtette meg. A kínai központi bank legutóbb tavaly november 30-án csökkentette - ugyancsak 50 bázisponttal - a kereskedelmi bankok ügyfélkövetelésekhez viszonyított tartalékolási kötelezettségét, a jelenlegi 21,0 százalékra, az addigi, majdnem kétévi folyamatos emeléssel elért, 21,5 százalékos rekordszintről. 

Tavaly az első negyedévben még 9,7 százalékkal volt nagyobb a kínai GDP az egy évvel korábbinál. A növekedés a második negyedévben 9,5 százalékra, a harmadikban 9,1 százalékra, a tavalyi utolsó negyedben 8,9 százalékra lassul. Tavaly egész évben a kínai GDP 9,2 százalékkal volt nagyobb a 2010-esnél. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idei évre 8,2 százalékos GDP-többletet jósol Kínának a tavaly szeptemberben várt 9,0 százalék helyett. 

A világ második számú gazdaságának hazai összterméke az eddigi rekord évben, 2007-ben 14,2 százalékkal bővült. Utána 2008-ban 9,6 százalékra, 2009-ben 9,1 százalékra lassult a növekedés, majd 2010-ben 10,4 százalék volt. 

A kínai infláció tavaly júliusban tetőzött, amikor 37 hónap legmagasabb értékét mérték: 6,5 százalékot. Ezt követően központi intézkedések sorozatával igyekezték leszorítani, ennek következtében 2011-ben 5,4 százalék lett az évi átlagos infláció. Elemzők az idén már csak 3-3,5 százalékot várnak, annak dacára, hogy a tavaly novemberi és decemberi 4,2, illetve 4,1 százalék után idén januárban ismét nekilódultak az árak és 4,5 százalékra kúszott fel a fogyasztói áremelkedés üteme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az