szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint a gyógyszertámogatások további csökkentésével a gyógyszertárak árrésbevételei is tovább csökkenhetnek, és ez akár a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait is okozhatja.

A kamara elnöksége súlyos aggodalmát fejezte ki a Magyar Közlöny keddi számában megjelent, a 2012. évi gyógyszertámogatások csökkentésére és 2013. évi gyógyszertámogatásokat érintő további megtakarításra vonatkozó kormányhatározat miatt – írta szerdai közleményében Hankó Zoltán, a kamara elnöke.

A 2012-es költségvetés a járóbeteg-gyógyszerkasszában az előző évi kiadáshoz képest már így is 100 milliárdos megtakarítást tartalmaz, a Széll Kálmán Terv pedig 2013-ra és 2014-re 120-120 milliárdos megtakarítást irányoz elő. "Ezek az intézkedések körülbelül 30 százalékkal csökkentik a gyógyszertámogatást" – hívta fel a figyelmet.

A kamara szerint a gyógyszertárak csaknem negyede évek óta veszteségesen működik, a 350 gyógyszertárat működtető patikai vállalkozás már rég felélte vagyonát, és a körbetartozás mértéke meghaladja az ágazat éves árrésbevételének háromnegyedét.

Emiatt gyorsuló ütemben növekszik a bezáró gyógyszertárak száma - írta az MGYK elnöke, kiemelve: az elmúlt négy évben a tevékenységüket beszüntető gyógyszertárak fele 2011-ben jutott erre a sorsra. "Ezért minden olyan intézkedés, amely a gyógyszertárak árrésbevételeit tovább csökkenti, a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait okozhatja" – hangsúlyozta.

Az MGYK elnöksége értetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy a kormánydöntés előtt semmilyen egyeztetés nem volt a tervezett lépésekről. Így a döntés lehetséges következményeinek mérlegelésére sem volt lehetőség - tették hozzá.

A keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint - amely a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedésekről címet viseli - Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető bevonásával február 29-ig javaslatot kell tennie a gyógyszertámogatások idei csökkentésére. A kabinet arra is felhívja a két minisztert, hogy a Széll Kálmán Tervben bejelentett, a jövő évi gyógyszertámogatásokat érintő lépéseken felül március közepéig tegyenek indítványt további megtakarítási intézkedésekre.

A kormányhatározat több olyan intézkedést is tartalmaz, amely az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges: így a minisztereknek javaslatot kell tenniük a budapesti közösségi közlekedés jövő évi támogatásának - a 2012-eshez viszonyított - csökkentésére, és a dokumentum a kormányzati beszerzési stopot is rögzíti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!