szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Államcsőd-kockázat alapján csak Görögország előzi meg Ukrajnát - adta hírül az ukrán média a Bloomberg hírügynökség jelentésére hivatkozva szerdán. Kijevben azonnal cáfolták a hírt.

A Bloomberg jelentése szerint "kétséges, hogy Ukrajna képes lesz-e rendezni idén lejáró 11,9 milliárd dolláros adósságát és valószínűleg csak Görögország előzi meg államcsőd-kockázat alapján Ukrajnát. A hírügynökség szerint "aggasztja a befektetőket, hogy Ukrajna inkább az Oroszországból importált földgáz árának csökkentéséért harcolt ahelyett, hogy teljesítené azokat a feltételeket, amelyek alapján megkaphatná a Nemzetközi Valutaalap (IMF) soros részletét.

Miközben Ukrajnának arra kell felkészülnie, hogy nő a fizetési mérleghiánya és lassul a gazdaságnövekedése, Viktor Janukovics államfő elutasította a lakossági gázár emelését, ami feltétele volt az együttműködés felélesztésének az IMF-fel". Ez az elnöki lépés a megkérdezett szakértők szerint "politikai  indíttatású", és arra számítanak, hogy "nőni fog az Ukrajnával kapcsolatos bizalmatlanság az IMF-fel történő megegyezés hiányában".

Az ukrán pénzügyminiszter a jelentés kapcsán határozottan cáfolta az államcsőd lehetőségét. Azt mondta, hogy Ukrajna elegendő devizatartalékkal rendelkezik, hogy gond nélkül fizesse az idén esedékes adósságát. A miniszter szerint az adósságrendezéssel még akkor sem lesz gond, ha nem éledne újra az együttműködés az IMF-fel.

Az idén esedékessé váló adósság egyik legnagyobb tételét gond nélkül rendezte Ukrajna februárban - mondta a pénzügyminiszter. Az ukrán kormány azzal számol, hogy az idén a bruttó hazai termék (GDP) növekedése 3,9 százalékra mérséklődik a tavalyi 5,2 százalékról, elsősorban az euróövezetbe irányuló export csökkenése miatt.

A Nemzetközi Valutaalap januárban nem döntött az újabb hitelrészlet folyósításáról, azt követelve, hogy Kijev emelje meg a lakossági gázárat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt