szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A japán kormány lecserélné mind a 17 Tepco-igazgatót, hogy a Fukushimai baleset körülményeit alaposan ki tudja vizsgálni Ha nincs csere a vállalat élén, akkor állami segély sincs. Az utóbbi pedig de facto államosítást jelent.

A japán kormány eldöntötte, hogy a Fukushimai erőművet működtető Tepco vállalat teljes igazgatóságának mennie kell, hogy sikerrel lehessen felgöngyölíteni az atomkatasztrófával kapcsolatos történéseket. – számolt be a Spiegel online a Mainichi nevű japán lap értesülére hivatkozva.

Ez egyben feltétele is annak, hogy a vállalat összesen 13 miliárd dollár állami segítséghez jusson. A Tesco már eddig is milliárdokat kapott, a következő csomagról, amely 689,4 milliárd jent (6,7 milliárd euró) jelent, pedig a héten döntött a japán kormány. Ez az újabb gigantikus összeg lehet a fedezete a Tepco kártérítési kötelezettségeinek.

A vállalat jövője azóta nem világos, hogy 2011. március 11-én egy cunami következtében a fukushimai Daiichi erőmű súlyosan károsodott. A Tepco-nak pedig nemcsak a helyreállítási munkákkal és a kártérítéssel kell szembenézni, hanem a fűtőanyagok költségeinek a drágulásával is.

A támogatással a Tepco-t a japán kormány de facto államosítaná.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!