szerző:
portfolio.hu
Tetszett a cikk?

Azután, hogy a görög parlament csütörtökön elfogadta a görög állampapírok cseréjéről szóló törvényt, péntek este formálisan is elküldte ajánlatát a magánbefektetők felé az adósságcsere programról. – írja a Portfolio.hu. Kérdés, mennyire kelti fel az érdeklődést. Ha nagyon gyér lesz, még irányított görög államcsődre is sor kerülhet

A csütörtökön elfogadott állampapírok cseréjéről szóló törvény azt célozza, hogy a 350 milliárd euró körüli görög adósságtömeget mintegy 100 milliárd euróval lefaragják. Kulcskérdés továbbra is az,  az érintett magánbefektetői közösség milyen arányban vesz részt a kötvénycserében önkéntesen, az ugyanis befolyásolja, hogy kell-e "kényszerítést" alkalmazni. – írja a Portfolio.hu szombati cikkében.

Mint ahogy a héten az  eurózóna pénzügyminiszteri véglegesítették, a görög adósság magánbefektetői köre (bankok, biztosítók, fedezeti alapok, stb.) a jelenlegi 206 milliárd euró körüli követelésük névértékének 53,5%-át elveszítik. A kötvénycsere során megkapott új kötvények paraméterei miatt azonban a magánbefektetőknek ennél nagyobb, 74% körüli tényleges veszteséggel kell számolniuk.

A magánbefektetői közösségnek  március 8-ig van ideje arra, hogy jelezze részvételi szándékát a kötvénycserében. Azt követően március 12-ig ténylegesen megtörténik a kötvénycsere, a második nemzetközi hitelcsomag első részlete pedig még időben megérkezik ahhoz, hogy abból a görögök ki tudják fizetni a március 20-án lejáró kötvényüket, elkerülve az államcsődöt.

A görög hatóságok optimisták. Jelzésük szerint ha nem lesz meg a 90%-os részvételi arány, akkor nem kötelesek elindítani a kötvénycserét, 75% és 90% között pedig konzultálni fognak a nemzetközi szervezetekkel a további teendőkről. 75% alatti arány mellett pedig ígéretük szerint nem fogják végrehajtani a kötvénycserét.  A részvételt a görög parlament egy törvénnyel ösztönözte, amelya a görög kötvényeket utólag egy új záradékkal látták el. Ez azt tartalmazza, hogy ha a magánbefektetők legalább 66%-a jelzi a részvételi szándékát, akkor életbe lép az ún. kollektív cselekvési klauzula (CAC) és a kötvénycsere megállapodott feltételei minden magánbefektetőre kötelezően érvényesek, azaz nem lehet kimaradni a veszteség elszenvedéséből. – írja a pénzügyi portál, amely elemzői véleményt is közöl.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!