szerző:
hvg.hu

Ismét áll a bál a már nem is létező Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem körül: az egyetem egykori kancellárja az ügyészségi gyanú szerint úgy fizetett ki egy közbeszerzési eljárás keretében nyolcmillió forintot, hogy a munkát el sem végezték.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) gazdasági átvilágítása során derült ki, hogy az intézmény egy olyan, nyolcmillió forintos szociológiai kutatásra kötött szerződést, melynek elvégzését névlegesen a pesterzsébeti piacon grillcsirkét árusító vállalkozó jegyezte. A történettel kapcsolatos eljárás most került bírósági szakaszba.

Kancellár kellő nyomatékkal

Az ügy főszereplője, Nagy Kálmán, a katonai egyetem egykori kancellárja 2009-ben íratta ki a közbeszerzési törvény hatálya alá eső társadalomtudományi kutatásról szóló pályázatot. A ZMNE belső ügyeit alaposan ismerő forrás a hvg.hu-nak elmondta: Nagy lényegében tudatta az alatta dolgozó apparátussal, kinek kell a pályázatot megnyernie. Mivel az egyetemen ez az eljárás nem számít kivételesnek, a későbbi nyertes kiléte sem okozhatott izgalmakat.

Eskütétel a hazára - kesztyűs kézzel
©

Az egyetem azzal az UW-Team Kft.-vel kötött szerződést, mely a honlapprofilja szerint vagyonvédelem és biztonságtechnikai képzés mellett biztonsági tanácsadással, audittal, veszély- és kockázatelemzésekkel és tanulmányok készítésével is foglalkozik. Így egy katonaszociológiai témájú, nagy lélegzetvételű tanulmány elkészítése elvben beleillett a tevékenységébe. Az sem különösebben egyedi, ha egy beszállító a teljesítés érdekeire hivatkozva fővállalkozóként külső erőforrásokat von be, mint ahogy azt az UW-Team Kft. tette. Különösen, hogy a szerződés ezt nem is tiltotta. Így aztán papíron az sem volt feltűnő, hogy 2010 februárjában a pesterzsébeti piacon grillcsirkét árusító vállalkozó szerződött le az UW-Teammal a szociológiai kutatás elvégzésére. Amit aztán nem végzett el - sem ő, sem az UW-Team.

Egyszemélyes team
Az UW-Team Oktató, Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-t az Opten cégnyilvántartó adatai szerint 2008. augusztus végén alapították dunaharaszti központtal. A vállalkozás egyetlen főt alkalmaz, és 2009 novembere óta a főváros IX. kerületében van egy fióktelepe is. Az első teljes éves működés után a bevétele 14,8 millió forint volt, ebből 189 ezer forintos adózott eredményt mutatott ki. 2010-ben a bevételek ugyan megduplázódtak, de 35,157 millióval szemben csak 61 ezer forint hasznot mutatott ki a cégmérleg. Mindeközben az UW-Team osztalékot nem fizetett, és a 2009-es 3,6 millió forintos kötelezettséggel szemben már 5,235 millió forintos adóssága volt.

Kiszervezett belső munka

Az ügy amiatt vált problémássá, hogy miközben a teljesítés nem történt meg, a kancellár mégis elvégzettként igazolta és nyolcmilliót fizettetett ki az egyetemmel. Felmerült annak a gyanúja, az umbuldát Nagy azzal akarta elfedni, hogy a tanulmányt az egyetem munkatársaival, az egyetem pénzén megíratta.

Született is egy tízoldalas anyag, amely a Nemzet és Biztonság 2010/4. számában A szervezeti kultúra értelmezési nehézségei a katonai szervezetekben címmel megjelent. A cikket az e szakterületen jártas Gyimesi Gyula mellett maga Nagy Kálmán jegyzi. Gyimesi ezen kívül egy több mint 80 oldalas, szociológiai lekérdezésen alapuló kutatást is végzett, és az UW-Team-es megbízáshoz képest az egyetemi berkeken belül egyedül csak egy mélyinterjús vizsgálatra nem került sor. Ha az is elkészült volna, Gyimesi lényegében a külső cégtől megrendelt munkát végezte volna el. Ő ugyanakkor a jelek szerint (a vádiratban nem szerepel a neve) nem tudott arról, hogy miközben a kancellár megbízására hozzákezd egy felméréshez, valójában más helyett dolgozik.

Jön a bírósági szakasz

Balogh Zoltán, a Központi Nyomozó Főügyészség budapesti regionális osztályának szóvivője a hvg.hu-nak megerősítette, hogy az eljárás a bírósági szakaszba lépve jelenleg hét személy ellen folyik: Nagy Kálmán ellen sikkasztás, rajta kívül egy fő ellen sikkasztás, öt fő ellen pedig sikkasztásban való bűnsegédlet bűntette, illetve egy személy ellen jelentős értékre elkövetett hanyag kezelés vétsége a vád.

Katonák masíroznak a ZMNE udvarán
©

Információink szerint a kancelláron kívül egyik megvádolt sem az egyetem dolgozója, noha korábban az ügyészség a szerződésért felelős két jogászt, a kifizetést intéző pénzügyest, és több mint egy tucat zrínyist kihallgatott az ügyben. A kancellár kivételével mindenki ellen megszüntették már az eljárást azzal, hogy azok, akik hivatalból érintettek voltak az ügyben, megrovást kaptak. Az összesen hét vádlott ezek szerint az UW-Team vezetéséből és a céggel ez ügyben szerződők köréből került ki. A grillcsirkés is így kerül a képbe.

A bíróságon az ügyésznek azt kell majd bizonyítania, hogy a kifizetett 8 millió forint visszakerült Nagy Kálmánhoz. Ha ez sikerül, akkor sikkasztásért, ha nem, akkor hűtlen kezelésért szabhatnak ki rá büntetést. Előbbiért 1-5 évig terjedő szabadságvesztés, utóbbi esetén pedig 2 évig terjedő szabadságvesztés a kiszabható büntetési tétel. De ezek az elkövető és a bűnsegéd esetében is azonosak.

Az üggyel kapcsolatosan eddig a Honvédelmi Minisztérium felelőssége nem merült föl, pedig a ZMNE közbeszerzéseit előzetesen a szaktárcával is jóvá kellett hagyatnia. Vagyis ennek az ügynek is át kellett mennie a HM ellenőrző rendszerén. A minisztérium az ügyhöz kapcsolódóan annyit közölt csak, hogy a honvédségi intézményeknél végzett átvilágítás eredményeként 45 ügyben indult büntetőeljárás.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Az Iszlám Állam magas rangú vezetője volt a Magyarországon elfogott szír terrorista

Az Iszlám Állam magas rangú vezetője volt a Magyarországon elfogott szír terrorista

Minél több "hitetlent" akart megölni a Németországban lekapcsolt 11 terrorista

Minél több "hitetlent" akart megölni a Németországban lekapcsolt 11 terrorista

Itt a magyar videómegosztó, ami a YouTube konkurenciája akar lenni

Itt a magyar videómegosztó, ami a YouTube konkurenciája akar lenni

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

Szomorú tény, de ezek nagyon könnyen ellopható autók

Szomorú tény, de ezek nagyon könnyen ellopható autók

Óriási robbanás és rengeteg áldozat a kínai vegyi robbanásban

Óriási robbanás és rengeteg áldozat a kínai vegyi robbanásban