szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BKV fizetésképtelensége az államcsődig is elvezethet - mondta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Dorner Lajos emlékeztetett: március 19-ig van idejük a döntéshozóknak dűlőre jutni a bankokkal, akkor jár le az első olyan hitelcsomag, amelyet már nem tudnak kifizetni.

Van egy rendkívül rövid távú likviditási kérdés: egy 2004-ben felvett hitelcsomag fizetési határideje most jár le - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a VEKE elnöke. Dorner Lajos azonban hozzátette, még az állami költségvetés sem tud 40-50 milliárd forintot azonnal előteremteni.

Elmondta, hogy most volt tárgyalás a bankokkal erről, amelynek során nyilván adósság-átütemezést kért a főváros, hiszen a hitel kifizethetetlen. Próbáltak a bankok belátására apellálni, hiszen nekik sem érdekük bedönteni a rendszert, hiszen akkor biztosan nem jutnak hozzá a pénzükhöz - tette hozzá.

Erre az ország is rámehet, hiszen nagyon komoly tételről van szó - mondta a szakértő. Ha a fővárosi önkormányzat legnagyobb cége fizetésképtelen, és a tulajdonosa nem tudja megmenteni, akkor a fővárosi önkormányzat fizetésképtelen. Ha pedig az ország legnagyobb önkormányzata fizetésképtelen, és az állam nem tudja megmenteni, akkor az államcsőd. "Ez ilyen egyszerű levezetés, és ezt a bankok is ugyanígy látják."

A bankok azt szeretnék tudni, hogyan fogják viszontlátni a pénzüket, ebben az esetben hajlandóak lennének a finanszírozásra, ezért is gyorsult fel a személyszállítási törvény tárgyalása - mondta Dorner. Szerinte március 19-ig van idejük a döntéshozóknak dűlőre jutni a bankokkal, akkor jár le az első olyan hitelcsomag, amelyet már nem tudnak kifizetni.

A személyszállítási törvényjavaslat elmozdul abba az irányba is, hogy az éves finanszírozást rendezze, tehát ne képződjön újra ugyanez a működési hiány, ám az árkezelés ügyét nem kezeli megfelelően költségvetési korlátok miatt. "Az IMF is azt szeretné látni a támogatás folyósításáért cserében, hogy mutassák be neki a hosszú távú finanszírozás modelljét. Adnak pénzt, csak azt szeretnék látni, hogyan kapják vissza" - hangsúlyozta a VEKE elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!