szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lezárult a görög kötvénycsere a magánhitelezőkkel, névértéken 177,25 milliárd euró értékben. A görög pénzügyminisztérium hétfői közleménye szerint az átváltás minden olyan államkötvényt érintett, amelyekre az ottani törvények vonatkoznak. A magánhitelezők 85,8 százaléka jelentkezett a múlt heti határidőig.

A magánhitelezők hozzájárultak, hogy a birtokukban lévő görög szuverén adósság 95,7 százalékára követelésállományukat 53,5 százalékkal csökkentett névértéken és kedvezőbb feltételekkel hosszúlejáratú kötvényekre cseréljék. Cserébe ezek a befektetők 30 milliárd euró erejéig az eurózóna által garantált, rövid lejáratú kötvényeket kapnak.

Görögország teljes adóssága 360 milliárd euró körül van, ebből 206 milliárd euró van magánkézben.

A kötvénycsere végrehajtása feltétele volt annak, hogy az Európai Unió és az IMF 130 milliárd euró friss hitelt nyújtson Athénnak. Enélkül Görögország két héten belül fizetésképtelenné vált volna.

©

Az eurózóna pénzügyminiszterei már pénteken úgy döntöttek, hogy 35,5 milliárd eurót folyósítanak Görögországnak a 130 milliárd eurós mentőcsomag első részleteként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Több mint 27 milliárdot fizetne a TikTok, hogy ne induljon ellene per

Több mint 27 milliárdot fizetne a TikTok, hogy ne induljon ellene per

Már lehet regisztrálni a falusi kisboltok támogatására

Már lehet regisztrálni a falusi kisboltok támogatására