szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mario Monti olasz kormányfőt a színfalak mögött győzködik, hogy vállalja az eurócsoport elnöki posztját, amikor a tisztség jelenlegi betöltője, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök idén júniusban távozik e tisztségből - írja keddi számában a Le Monde című francia napilap.

Juncker eddig három mandátumot töltött az eurót bevezetett országok pénzügyminiszteri tanácskozása élén. Bár a poszt veszít jelentőségéből, hiszen a jövőben az eurócsoport kormányfőinek értekezletét Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke vezeti, de a jelenlegi válságkezelés "napi" ügyeit továbbra is a miniszterek viszik.

A Le Monde szerint az utódlás kérdése megosztja az eurózóna északi, illetve déli országait. Az északiak - Németországgal az élükön - a lehető leggyorsabban, még március vége előtt szeretnék rendezni az ügyet. Ők olyan személyiséget keresnek, aki képes az eddigi megszorítások és reformok továbbvitelének felügyeletére, aki megnyugtatja a piacokat. A "tripla A" - azaz a legjobb - adósbesorolással rendelkező északi államoknak már meg is van a saját jelöltjük: Jyrki Katainen finn kormányfő, volt pénzügyminiszter.

Csakhogy a déli eurózóna-tagok hallani sem akarnak róla, mert az adósságválság kezdete óta Finnország egyike volt a bajba került déli államokkal szemben a legkeményebb álláspontot hirdető európai országoknak. Márpedig ez a hajthatatlanság félelmet kelt azokban, akik (mint például a spanyolok, vagy az olaszok) azt szorgalmazzák, hogy a megszorításokkal ne öljék meg a gazdasági növekedést. Azonban a délieknek egyelőre nincs saját, a többiek számára is elfogadható jelöltje: az ugyanis nyilvánvaló, hogy az illető nem jöhet olyan országból, amely maga is pénzügyi segélyen él (mint például Görögország, vagy Portugália.)  

A Le Monde szerint lenne egy politikus, aki kibékíthetné a két tábort: Mario Monti olasz kormányfő, pénzügyminiszter, aki Silvio Berlusconit váltotta tavaly novemberben az olasz kabinet élén, s azóta számos reformot vezetett be a hazai pénzügyek rendezésére. A lap úgy tudja, Herman Van Rompuy a színfalak mögött kérleli is őt a tisztség elfogadására. "Ez jó kompromisszum lenne" - mondta egy magas rangú diplomata, hozzátéve: Montira hallgatnak mind a franciák, mind a németek, s az eurózónán kívül is van hitele.  

Monti egyelőre nem nyilatkozott, de egyes források szerint habozik, hogy a miniszterelnöki-pénzügyminiszteri tisztség mellett vállaljon-e még egy posztot. Ez a dilemma megoldódhat a 2013-as olasz választásokkal. Így azután a Le Monde szerint nem lehet kizárni, hogy addig meghosszabbítják Juncker mandátumát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
240 millióból készülnek a vadászati világkiállítás szobrai és az agancskapu

240 millióból készülnek a vadászati világkiállítás szobrai és az agancskapu

Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Elhíztunk a karanténban, nincs nálunk Covid-veszélyeztetettebb nép Európában

Elhíztunk a karanténban, nincs nálunk Covid-veszélyeztetettebb nép Európában