szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az óvodák, az iskolák, valamint a szociális és a gyermekjóléti intézmények is mentesülhetnek az építményadó alól, ha a parlament elfogadja a kereszténydemokrata Harrach Péter erre tett javaslatát.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke március elején terjesztette az Országgyűlés elé a helyi adókról szóló törvény módosítására tett javaslatát, amely alapján újból mentesülnének az építményadó alól az állami vagy önkormányzati feladatot ellátó egészségügyi intézmények. A jogszabály július 1-jén lépne hatályba.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a hétfőn benyújtott kapcsolódó módosító indítványában azt javasolja, hogy az egészségügyi intézmények mellett a szociális, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi, valamint a nevelési-oktatási intézmények helyiségeit se terhelje építményadó. A nevelési-oktatási intézmények körébe a köznevelési, a felsőoktatási és a szakképzési törvényben meghatározott intézmények is beletartoznának.

A szintén kereszténydemokrata Nagy Kálmán is beterjesztett egy módosító indítványt a törvényjavaslathoz, ő az egy tulajdonoshoz tartozó gyógyszertárat és az ahhoz kapcsolódó segédgyógyszertárat mentesítené az építményadó hatálya alól.

A fideszes Láng Zsolt is beterjesztett egy módosító javaslatot a múlt héten, amely csak az önkormányzatok területi ellátási kötelezettsége körében eljáró háziorvosokat, házi gyermekorvosokat és fogorvosokat részesítené építményadó-mentességben.

Jelenleg a helyi építményadó alól a szükséglakások és állattartásra vagy növénytermesztésre szolgáló, illetve tároló épületek - így az istállók, üvegházak, terménytárolók, magtárak és műtrágyatárolók - mentesülnek. A többi építmény esetében az adó mértéke - a helyhatóság döntésétől függően - legfeljebb 1100 forint négyzetméterenként vagy a forgalmi érték 3,6 százaléka lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!