szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alessandro Profumo a Monte dei Paschi di Siena (MPS) pénzintézet elnökjelöltje. Az UniCredit Banktól másfél évvel ezelőtt távozott bankár a harmadik legnagyobb olasz bank élére kerül.

Alessandro Profumo lesz a világ legrégebbi bankjának az új elnöke. A végső döntés az MPS igazgatótanácsának április 27-i ülésén születik meg, de az olasz sajtó biztosra veszi a kinevezést, miután a bank többségi tulajdonosa, a Monte dei Paschi di Siena alapítvány Profumót jelölte a hétvégén tartott értekezletén.

Alessandro Profumo
©

Az 55 éves Alessandro Profumo 2010 szeptemberében távozott az általa tizenöt éven át vezetett UniCredit éléről, amely vezetése alatt az egyik legnagyobb európai bankcsoporttá vált. Azóta Profumo többek között az Olasz Bankszövetség (ABI) alelnöki tisztségét töltötte be és tagja az ENI olasz energiaholding igazgatótanácsának is. Most a harmadik legnagyobb olasz bank elnöki székébe ül át. Elégtétel ez Profumo számára, annál is inkább, mivel kinevezése egybeesik az UniCredit őt korábban elmozdító elnökének, Dieter Ramplnak a távozásával - jegyezték meg az olasz újságok.

A Monte dei Paschi di Siena a világ legrégibb ma is működő bankja, 1472-ben alapították. A pénzintézet többségi tulajdonosa a Siena városa és Siena megye által létrehozott alapítvány, amelyben a helyi politikai erők is képviseltetik magukat. Sajtóértesülések szerint az alapítványban heves vita kísérte az elnökjelölt személyét. Profumo a távozó elnök, Giuseppe Mussari és a balközép színeiben megválasztott sienai polgármester, Franco Cecuzzi jelöltje volt. Az alapítvány elnöke, a centrumpárti Gabriele Mancini nem Profumóra szavazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Róbert lángosfutárnak állt

Gergely Róbert lángosfutárnak állt

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Mindent felülmúló startról beszél a Sony, még több PlayStation 5 kerül a boltokba év végéig

Mindent felülmúló startról beszél a Sony, még több PlayStation 5 kerül a boltokba év végéig