szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elbúcsúzhatnak az utazási kedvezményüktől azok a korábbi korhatár alatti nyugdíjasok és enyhébben rokkantak, akik tavaly év végéig nem töltötték be az ötvenhetet. A kormány 15 milliárdot spórol a változással.

Megszűnik az utazási kedvezményük azoknak a korhatár előtti öregségi nyugdíjasoknak és azoknak a III. csoportba tartozó rokkantaknak és rendszeres szociális járadékosoknak, akik tavaly év végéig nem töltötték be az 57. életévüket - derül ki egy kedden megjelent kormányrendelet-módosításból. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közölte: az utazási kedvezmények átalakítása a nyugdíjrendszer átalakításához igazodik.

Az 57 évnél idősebb korábbi rokkantsági vagy korhatár előtti öregségi nyugdíjasok az eddigiekkel megegyező jogosultságokkal élhetnek a jövőben is. A rendeletmódosítás szerint a rokkantsági ellátásban részesülők közül a korábbi előírások alapján tavaly év végéig I. és II. csoportos rokkantsági nyugdíjra jogosultak szintén megkapják az eddigi utazási kedvezményeket. Ebbe a körbe tartoznak azok is, akiknek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján legfeljebb 30 százalékos mértékű.

Megmarad a kedvezménye az öregségi nyugdíjasoknak, a hozzátartozói ellátásban részesülőknek, valamint a rokkantsági járadékos, a nemzeti gondozási díjas és a  nemzeti helytállási pótlékos érintetteknek is. Az eddigi szabályozással öszhangban megmarad a kedvezményük a külföldrõl hazatelepült, külföldi nyugdíjban részesülő magyar állampolgároknak, a nyugdíjsegélyben részesülõ egyházi személyeknek, valamint a gyámoknak, a gondnokoknak és az általuk gondozott személyeknek.

Májusig szabad a pálya

A változás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kedvezményekből kizárt csoportok már nem fognak a kedvezményekre jogosító igazolványt kapni. A kedvezmények igénybevételét lehetővé tevő "Ellátottak utazási utalványát" a következő hetekben - az áprilisi ellátások kiutalásával egy időben - postázzák ki az érintetteknek.

A jogosultság a továbbiakban is évi 8-16 utazási lehetőséget jelent jegyvásárlás esetén érvényesíthető 50-90 százalékos utazási kedvezménnyel a helyközi közlekedésben. Az utalvánnyal rendelkezők nyugdíjas bérletet válthatnak a helyi közlekedésben. A tavaly kiállított "Nyugdíjasok utazási utalványa" az átmeneti időszak zavartalansága érdekében egy hónappal tovább, 2012. április 30-ig használható kedvezményes utazáshoz - írta az NFM.

Így spórol a kormány

A korhatár alatti és a rokkantnyugdíjasok egy részének kiszórásával a  kedvezményzettek köréből a kormány várakozásai szerint 15 milliárdot spórol majd, ugyanis ennyivel kevesebb fogyasztói árkiegészítést kell kifizetnie a MÁV-nak, a Volánoknak és a városi közlekedési vállalatoknak, hogy kompenzálja őket a nyugdíjasoknak a jegyekre és bérletekre adott 50 vagy 90 százalékos kedvezményekért. Emellett megtakarítást fog eredményezni az is, hogy a szolgáltatóknál több díjbevétel jelentkezhet, ha a most kizárt kedvezményezettek már teljes áron utaznak.

Magyarországon jelenleg több mint 40 féle jogcímen a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 7 millióan vehetnek igénybe utazási kedvezményt a közösségi közlekedésben. A Széll Kálmán-tervben rögzített vállalásoknak megfelelően folyamatban van a tarifa- és kedvezményrendszer teljes felülvizsgálata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!