szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagy Reformkönyv címen kormányzati propagandaanyagot jelentetett meg és küldött szét elemzőknek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azzal a céllal, hogy bemutassa az elmúlt másfél évben hozott gazdasági intézkedéseket. Megkérdeztünk néhány közgazdászt azok közül, akik látták a dokumentumot, de névvel egyikük sem vállalta a véleményét.

 „Láttam az anyagot, ez egy összefoglaló az elmúlt időszakról. De mi főleg már az új lépéseket várnánk." – mondta a hvg.hu-nak egy vezető elemző a nemzetgazdasági tárca által összeállított vaskos – 276 oldalas – dokumentumról. Több megkérdezett elemző kolléga nem kívánta kommentálni a hírt, volt, aki a másikat kérdezgette, hogy érdemes-e belenéznie.

Matolcsy György
©

Az öt fejezetből álló dokumentum alcíme A fenntartható fejlődéshez vezető növekedés és foglalkoztatás magyar útja, és amennyire el tudtunk mélyedni benne, alapvetően az eddig ismert intézkedéseket foglalja össze, azok újraértelmezése nélkül.  Az anyag a főbb intézkedések rövid bemutatása után ad egy általános makrogazdasági áttekintést, bemutatja a főbb reformlépéseket, valamint stratégiákat. Végül röviden ismerteti a magyar gazdaság versenyképességi jellemzőit. A dokumentumnak született angol fordítása is, amely már a külföldi elemzők asztalán landolt.

A portfolio.hu ezzel kapcsolatosan kiszúrta, hogy az angol változatban a Széll Kálmán Tervet röviden bemutató fejezetben szerepel  a megszorítás (austerity) szó, amit a magyar verzió takarékosság-gal helyettesít. A Nagy Reformkönyv célja feltehetően az, hogy kedvező színben mutassa be az ország gazdasági állapotát elsősorban a külföldi elemzők és befektetők számára, akik ez alapján elhiszik, hogy az ország képes a gyors gazdasági kilábalásra. Kérdés, melyikük olvas el egy ilyen hosszú olvasmányt, miközben már mindegyikük elsősőrban az egy hónap múlva nyilvánosságra kerülő aktualizált konvergencia programot várja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Klicsko maradhat a kijevi polgármester

Klicsko maradhat a kijevi polgármester

Ókovács Szilveszter koronavírusos

Ókovács Szilveszter koronavírusos

Nagy Feró is elkapta a koronavírust

Nagy Feró is elkapta a koronavírust