szerző:
MTI/Népszava
Tetszett a cikk?

Bizonytalan, hogy hova kerül az szja-ból egyes egyházaknak felajánlható 1 százalék, miután a 32 ma létező egyház helyett az elektronikus adóbevallás 89-et ajánl fel az adózónak - írja a pénteki Népszava.

Az adóhivatal az egyházi törvény létrejöttének különféle fázisai alapján majd az év végén dönt, kinek is utalja át a neki adományozott pénzt. A kormány nem izgul a zűrzavar miatt, mivel a rossz helyre kerülő adományok az államra szállnak - írja a lap.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a lapot arról tájékoztatták: meghatározónak azt tekintik, hogy az adott szervezet kérte-e az Országgyűléstől egyházzá minősítését vagy sem. A NAV írásban küldött válasza szerint: idén még fogadhatnak felajánlott egy százalékot azok az egyházként technikai számmal rendelkező szervezetek is, amelyek 2011. december 20-ig az Országgyűléshez kérelmet nyújtottak be, hogy egyházként ismerjék el őket, még ha az Országgyűlés az egyházként történő elismerésüket el is utasította.

Ezen szervezetek technikai száma, amely elengedhetetlen az egyházi egy százalék fogadására, az egyszázalékos törvény alapján 2012. május 21-ig él. Nekik 2012. április 30-ig nyilatkozniuk kell, hogy egyesületként kívánnak-e tovább működni. Amennyiben nyilatkoznak, és a bíróság nyilvántartásba veszi őket, akkor jövőre már mint egyesület, a másik („civil szervezetes”) egyszázalékos csoportban fogadhatják, de csak a magánszemélyek felajánlásait - írja a Népszava.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érettségi szóbeli nélkül: már megvolt a rendszer tesztje

Érettségi szóbeli nélkül: már megvolt a rendszer tesztje

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

Koronavírus: 285-en meghaltak, 11 ezer ember fekszik kórházban

Koronavírus: 285-en meghaltak, 11 ezer ember fekszik kórházban