szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valószínűleg hivatalban marad a hárompárti cseh kormány, mert sikerült megállapodni a következő két év költségvetési intézkedéseiről. A kiszivárgott értesülések szerint várhatóan emelkedik az áfa, lassabban növekednek a nyugdíjak és az eddiginél jobban megadóztatnák a magas keresetűeket. Az intézkedések célja, hogy jövőre a GDP három százaléka alá szorítsák a költségvetési hiányt.

A tervek nem tetszenek az ellenzéknek és a szakszervezeteknek. A szakszervezetek április 21-re országos tiltakozó nagygyűlést hívtak össze Prágába.

A költségvetési intézkedéseket a Polgári Demokratikus Párt és a TOP 09 párt feltételül szabta a kormányban való maradásnak. A Közügyek, amely a múlt héten a kormányból való távozással fenyegette meg partnereit, megfigyelők szerint a megállapodás elfogadásával jelezte, hogy továbbra is része akar lenni a kormánynak.

"A Közügyek számára a koalíciós partnerek feltételeinek teljesítése nem okoz problémát" - jelentette ki Radek John, a Közügyek elnöke a koalíciós pártok vezetőinek délutáni tanácskozása előtt. A tanácskozás fő témája a kormányprogram felülvizsgálata, amelyet a Közügyek követel. John szerint többórás vitára kell számítani, ami feszültebb és bonyolultabb lesz, mint a délelőtti gazdasági tárgyalások, de bízik a megállapodásban.

Petr Necas kormányfő, a Polgári Demokratikus Párt elnöke még múlt héten megígérte a Közügyeknek, hogy a keddi találkozón napirendre tűzik a legkisebb kormánypárt követeléseit, amelyek között például három minisztérium megszüntetése is szerepel. Necas már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a tárcák számának csökkentése, illetve az egyes minisztériumok összevonása az pártja programjában is benne van. Bár a párton belül ebben a kérdésben nincs teljes egység, a párt képviselőházi és szenátusi frakciója támogatásáról biztosította az ülés előtt Necast.

A prágai sajtó szerint megszűnhetne például a kulturális minisztérium vagy a helyi fejlesztési minisztérium. Karolína Peake, a Közügyek és a kormány alelnöke ugyanakkor kedden azt mondta, hogy pártja számára a kormányprogram néhány pontjának a módosítása most a legfontosabb.

Ha ezen a tanácskozáson is megegyezés születik, elhárul az idő előtti parlamenti választások veszélye Csehországban. A körvonalazódó megállapodást a három párt vezetésének, majd a kormánynak is jóvá kell hagynia. Ha a három koalíciós párt nem tudna megegyezni, rövid időn belül előre hozott parlamenti választásokat rendezhetnének Csehországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!