szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közzéteszik az adósok névsorát a Heves megyei Makláron; az intézkedéstől az adófizetési morál javulását várja az önkormányzat - tájékoztatta a település polgármestere csütörtökön az MTI-t.

Havasi László (Együtt Maklárért Egyesület) közölte: a tartozók listája a polgármesteri hivatal faliújságán, illetve a 2500 lakosú község honlapján lesz olvasható.

Mint elmondta, a község lakói összesen mintegy 17 millió forinttal tartoznak az önkormányzatnak, s ez jelentős tétel a 300 millió forintos költségvetés mellett működő falu büdzséjében. Sokan annak ellenére nem fizetnek, hogy a családi házanként 2500 forintos kommunális adót négy éve, a környéken is alacsony mértékűnek számító iparűzési adót hat éve nem emelték. Ezen kívül még a gépjárműadó tekintetében halmoztak fel jelentős tartozást a makláriak.

Ebben a helyzetben április közepére készítik el a listát és a jegyző levélben értesíti az adósokat. Ha az adósok ennek ellenére sem fizetnek, csak akkor teszik közzé a nevüket a képviselő-testület döntése alapján - ismertette a polgármester. Havasi László közlése szerint magánszemélyek esetében csak az 5 ezer forintnál, cégeknél pedig csak a 10 ezer forintnál nagyobb tartozás esetében intézkednek.

Korábban más települések - például Miskolc, Tiszavasvári, Tordas, Gyúró - önkormányzata is nyilvánosságra hozta a helyi adóhátralékosok listáját az ottani újságokban, a hivatal faliújságján, illetve néhol a helység honlapján is.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azonban február 21-én kiadott közleményében úgy foglalt állást: az interneten nem szabad közzétenni a helyi adósok listáját, csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják azt nyilvánosságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Találtak egy bolygót, amely igazából nem is létezhetne

Találtak egy bolygót, amely igazából nem is létezhetne

Egy laposföld-hívő házaspár elindult a világ végére, de eltévedtek, majd karanténba kerültek

Egy laposföld-hívő házaspár elindult a világ végére, de eltévedtek, majd karanténba kerültek

Parti Nagy Lajos: Örülök, hogy van a hvg360!

Parti Nagy Lajos: Örülök, hogy van a hvg360!