szerző:
MTI

Bár nőtt az érdeklődés az árfolyamgát iránt, egyelőre nincs ügyfélroham a bankokban. Pénzintézetenként 20-50 igényt már befogadtak, és van ahol szerződést is kötöttek.

Az MTI által megkérdezett bankok válaszai alapján az Erste Bank  arra számít, hogy az ügyfelek több mint fele vesz majd részt a programban. Nincs ügyfélroham, de a fiókokban és a call centerben is megnőtt az érdeklődők száma. Bár még nincs pontos statisztika, de eddig körülbelül kétezren érdeklődtek és valamivel több mint 50-en adtak be kérelmet. 

A Raiffeisen is arról számolt be, hogy folyamatos, de nem kiugróan erős az érdeklődés, minden ügyfélszolgálati csatornán. Nemcsak a közalkalmazottak, hanem a programra még nem jogosultak is érdeklődnek már. A kérelmek befogadása folyamatos, ám a szükséges dokumentumok beszerzése időigényes, és mivel a program nemrég indult, tömeges igénylés még nem volt. A banknál várhatóan a következő napokban kötik meg az első szerződéseket.  

A CIB Banknál egyelőre csekély mértékű érdeklődést tapasztaltak. Az ügyfelek összességében tájékozottak a konstrukció feltételeiről, különösen igaz ez a közszférában dolgozókra, akik először élhetnek a lehetőséggel. Az ügyfelek többsége elsődlegesen az ügyintézés menetéről, valamint a törlesztőrészlet változásának mértékéről kért információt az elmúlt időszakban. A továbbiakban fokozatosan növekvő érdeklődést vár a bank, mivel a konstrukció szerint, minél előbb adja be az ügyfél igényét, annál előbb számíthat törlesztőrészlete csökkenésére.

A CIB24 telefonos ügyfélszolgálaton több mint 300-an, a fiókokban pedig mintegy ezren kértek tájékoztatást az árfolyamgátról és a bank ehhez kapcsolódó hitelermékéről. A bank már több mint 30 kérelmet befogadott, amelyek kedvező elbírálása esetén elindulhat a szerződéskötés. Az elbíráláshoz és a szerződéskötéshez szükséges a beadott dokumentációk ellenőrzése és a módosított szerződés előkészítése, majd az új hitelkonstrukció technikai beállítása.

Az OTP Banknál sem volt eddig fennakadás, az összes betérő ügyfél kapott tájékoztatást, illetve zavartalanul folyt a kérelmek befogadása is. A jövőben is kiegyenlített forgalomra számít az OTP, ahol összesen körülbelül 130 ezer devizaalapú ingatlanhiteles ügyfél felel meg a gyűjtőszámlahitel feltételeinek.  

Április 1-jétől a deviza alapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkező közszférában dolgozók, június 1-jétől a deviza alapú lakáscélú hitellel rendelkező, nem a közszférában dolgozó ügyfelek, szeptember 1-jétől pedig a deviza alapú szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkező, nem a közszférában dolgozó ügyfelek igényelhetik az konstrukciót.  

Az ügyfelek 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamgát igénybevételét a devizakölcsönt folyósító hitelintézetnél. Az árfolyamgát lehetőségét a lakóingatlanra kötött pénzügyi lízingszerződéssel rendelkezők is igénybe vehetik, ha a kontraktust tavaly december 15-e előtt kötötték. Az árfolyamrögzítésre öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség. A törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy három év elteltével az ügyfél kezdeményezze az árfolyamrögzítés megszüntetését. 

A bankok svájci franknál 180 forintos, az eurónál 250 forintos, a japán jennél pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak az árfolyamrögzítés ideje alatt. A devizakölcsön havi törlesztőrészletének árfolyamgát feletti részéből a kamatrészt elengedik, a hiteladósnak csak a tőkerészt kell megfizetnie a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó szabályok szerint.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Átjutott az orosz határon Kim Dzsong Un páncélvonata

Átjutott az orosz határon Kim Dzsong Un páncélvonata

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Ön mihez kezdene 215 milliárd forinttal? Ez a 24 éves fiú épp ennyit nyert a lottón

Ön mihez kezdene 215 milliárd forinttal? Ez a 24 éves fiú épp ennyit nyert a lottón

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

Újabb pert vesztett a Lokál és a Pesti Srácok

Újabb pert vesztett a Lokál és a Pesti Srácok

Elütötte az autós a bringást, mert nem volt hajlandó lehúzódni

Elütötte az autós a bringást, mert nem volt hajlandó lehúzódni