szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Stabil növekedést jósolnak Kelet-Európának 2013-tól kezdődően a Goldman Sachs elemzői: Magyarország mellett Csehország és Lengyelország profitálhat leginkább a nyugat-európai konjunktúra várható élénküléséből - mondta a GS Kelet-Európa szakértője az APA osztrák hírügynökségnek. Mindamellett Magdalena Polan figyelmeztetett: vannak országspecifikus kockázatok.

Magyarország továbbra is aggodalomra ad okot a régióban a politikai bizonytalanság és a nagy adósságállomány miatt Polan szerint. A szakértő úgy látja, Magyarországnak legkésőbb a második félévben hozzá kell jutnia az IMF-pénzhez, ellenkező esetben államcsőd fenyeget. A szakértő szerint Magyarországon 0,5 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye az idén, jövőre viszont már 1,8 százalékos növekedés várható.

A legstabilabb növekedést Csehországban látja a GS elemzője: a gazdaság a megfelelő költségvetési és monetáris intézkedéseknek köszönhetően gyorsan talpra állt a 2008-as válság után, és a térségben Csehországban vannak a legjobb fundamentumok. Az ország jó úton halad, hogy hamarosan a 3 százalékos küszöb alá szorítsa a GDP-arányos államháztartási hiányt. Csehországnak az idén 0,6 százalékos, jövőre 2,5 százalékos GDP-bővülést jósol Polan.

©

A lengyel származású elemző szerint a Lengyelországra vonatkozó prognózis az említett két ország között van: a nagy belső piacnak köszönhetően Lengyelországban van a legnagyobb növekedési potenciál közép-, illetve hosszú távon, a külső tényezők kevesebb súllyal esnek a latba. A GS szakértője szerint Lengyelországban az idén 2,5, jövőre 3,3 százalékos gazdasági növekedés várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban

Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Radar360: Kínai vakcina-para és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Radar360: Kínai vakcina-para és egy videó arról, mi megy a kaszinókban