szerző:
MTI

"Gyorsan halványulnak" azok a remények, hogy az eurójegybank (EKB) likviditásinjekciója megoldotta az euróövezeti válságot, és változatlanul fennáll annak az esélye, hogy a valutaunió "nem a jelenlegi formájában fejezi be az idei évet" - jósolták kedden londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics idei második negyedévi átfogó európai prognózisa szerint úgy tűnik, hogy az EKB hosszú távú refinanszírozási műveletei elejét vették egy komoly finanszírozási válság kialakulásának az euróövezeti bankszektorban. Emellett a likviditáspótló hitelből egyes eurótagállamok, például Olaszország és Spanyolország bankjai szuverén kötvényeket vásároltak, amivel lejjebb vitték országaik állampapírhozamait a tavalyi év végén mért veszélyes magasságokból.

Az EKB-műveletek azonban nem kezelték az euróövezet nagy térségeit gyötrő, mélyen gyökerező gazdasági problémákat, és különösen a déli, valamint a perifériális tagállamok kilátásai továbbra is "siralmasak".

Mindezek alapján a Capital Economics londoni stratégái közölték: fenntartják azt az álláspontjukat, hogy az euróövezet "korlátozott formájú" felbomlása várható a következő két évben, és a folyamat esetleg már az idén megkezdődik Görögország távozásával.

Görögország kilátásairól a ház közgazdászai úgy vélekedtek a negyedéves elemzésben, hogy a második pénzügyi segélyprogram sem segít sokat a görög gazdaság alapvető gondjainak megoldásában, ráadásul kérdéses, hogy a májusi választások után hivatalba lépő új kormány teljesíti-e a mentőcsomag további kemény megszorításokkal járó feltételeit.

A feltételek között szerepel például, hogy a görög kormánynak az államháztartás elsődleges egyenlegét a tavalyi 2,4 százalékos hiányból 2014-ig 4,5 százalékos GDP-arányos többletbe kell átfordítania, és a hazai össztermékhez mért görög államadósság-ráta még ebben az esetben is 120 százalék körül lenne 2020-ban - áll a Capital Economics elemzésében. A ház azonban a görög gazdaságban idén 8 százalékos, jövőre 7 százalékos visszaesést jósol, és ennek alapján túlzottan derűlátónak ítéli a segélycsomagban kijelölt célokat.

A Capital Economics londoni elemzői mindent egybevetve azzal számolnak, hogy Görögország az adósságátrendezés ellenére újból törlesztésképtelenné válik, "talán már néhány hónapon belül", és végül a nyomásnak engedve távozik az euróövezetből. A cég szerint Görögország kilépése rövid távon súlyosbítaná a görög adósságválságot, de ez bizonyulhat az egyetlen lehetőségnek arra, hogy Görögország elkerülje a többévi gazdasági depressziót és deflációt. A ház várakozása szerint Görögország után "idővel" Portugália is távozik a valutaunióból.

A Capital Economics közgazdászai a következő két évre általuk várt részleges eurófelbomlás következményeként ugyanerre az időszakra folyamatos recessziót is várnak a valutauniós térségben. Előrejelzésük szerint az euróövezet GDP-értéke az idén átlagosan 1,0 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal csökken.

Görögország távozását más nagy londoni házak is valószínűsítik.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - áprilisra szóló havi globális prognózisában közölte, hogy jelenleg 40 százalékos esélyt ad Görögország euróövezeti tagságának két éven belüli megszűnésére. A ház szerint ha Görögország a nemrégiben végrehajtott adósságátrendezés ellenére szabályozatlan körülmények közepette törlesztésképtelenné válik és kiesik az euróövezetből, akkor a "belátható jövőben" nem tud visszatérni a nemzetközi adósságpiacra, és valószínűleg tőkekorlátozásokat - ezek érvényesítésére pedig határellenőrzést - is be kellene vezetnie.

Ráadásul az EU-szerződésekben nincs olyan opció, amely lehetővé tenné a távozást az euróövezetből, így az euró elhagyásának egyetlen legális módja az lenne, hogy az ország azonnal távozik az EU-ból is. Görögország ugyan megtalálhatja a módját e jogi akadály megkerülésének, ám a tőkekorlátozások bevezetése és az ezzel valószínűleg együtt járó határellenőrzés mindenképpen az egységes uniós piaci szabályok súlyos megsértését jelentené - hangsúlyozták az EIU londoni elemzői.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eszenyi Enikő elmondta, miért nem vett részt a hétfői tüntetésen

Eszenyi Enikő elmondta, miért nem vett részt a hétfői tüntetésen

Különleges új technológiát teszteltek Ferihegyen, sehol máshol nem használtak még ilyet

Különleges új technológiát teszteltek Ferihegyen, sehol máshol nem használtak még ilyet

Ezermilliárd euró Orbánt is behúzta a klímavédelmi harcba

Ezermilliárd euró Orbánt is behúzta a klímavédelmi harcba

Oscarra nevezett filmmel indul a BIDF

Oscarra nevezett filmmel indul a BIDF

Áderhez fordul az orvosi kamara az új tb-törvény miatt

Áderhez fordul az orvosi kamara az új tb-törvény miatt

Orbán levélben gratulált Boris Johnsonnak

Orbán levélben gratulált Boris Johnsonnak