szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dunaújváros és környéke 2020-ra Magyarország legversenyképesebb térségévé válhat - hangzott el a Közép-Duna térségi gazdaságfejlesztési konferencián, amelynek a Dunaújvárosi Főiskola adott otthont szerdán.

A Közép-Duna térségi gazdaságfejlesztési platform egy évvel ezelőtti megalakulását követően második alkalommal szervezték meg a konferenciát. Akkor az alapítók (Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara, Dunaújváros önkormányzata, Dunaújvárosi Főiskola, az ISD Dunaferr Zrt., a Hankook Tire Magyarország Kft., a Hamburger Hungária Kft., Ferrobeton Zrt.) célul tűzték ki, hogy a térség fejlődése érdekében kidolgozzák közös gazdaságfejlesztési stratégiájukat.

Cserna Gábor (Fidesz) Dunaújváros polgármestere elmondta, azóta Új DunaPolis Gazdaságfejlesztési Klaszterként dolgoznak. A cél nem változott, 2020-ra Magyarország legversenyképesebb térségévé szeretnék tenni Dunaújvárost és környékét mind az egy főre jutó beruházásokban, mind a munkatermelékenységben, mind a foglalkoztatási szintben, mind az egy főre jutó GDP tekintetében. Hozzátette, a korábbi években nem volt harmonikus a kapcsolat a város és a cégek között, az együttműködés révén ebben sokat léptek előre.

Králik Gyula kamarai elnök kiemelte, készült egy helyzetelemzés, ami alapján a következő évek „kivezető útjait” keresik. A legnagyobb gondnak a társadalom elöregedését és ezzel párhuzamosan a tehetséges fiatalok kiáramlását nevezte. Szerinte, vonzóbbá kell tenni minden szereplő számára a térséget, piacképes tudást megalapozó oktatás, jól fizető munkahelyek, a beszállítói körnek megrendelések kellenek.

A klaszter részletes akciótervet dolgoz ki a jövőben és pályázat segítségével igyekszik előrelépni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdaságpolitikát és az országos gazdasági környezetet bemutató előadásában rámutatott, óriási különbséget tapasztalnak az elmúlt ciklusokhoz képest, mert az eddigiekkel ellentétben elkezdődtek a kamara által régóta várt változtatások. Ilyennek nevezte a strukturális átalakításokat és a szakképzés átalakítását. Úgy vélekedett, jól működő vállalkozások nélkül nem lehet sikeres országot építeni. A gazdasági szereplők elvárásai között említette a kormányprogram maradéktalan végrehajtását, a hazai technológiák előnyben részesítését a külföldi beszállítókkal szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!