szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Svájci Nemzeti Bank tovább szigorította az alkalmazottak tőkepiaci műveleteit korlátozó szabályokat: minden dolgozóra kiterjesztették azt a szabályt, hogy 20 ezer frank fölötti valutaügyleteikre előzetes jóváhagyást kell kérniük.

A bank szerdai közleménye szerint az alkalmazottak magánemberként végrehajtott pénzügyi műveleteinek ellenőrzésére és felügyeletére külön osztályt alakítottak.

A kormányzótanács tagjai, a helyetteseik, más vezető személyiségek és hozzátartozóik számára már múlt hónapban korlátozták a tőkepiaci műveletek összeghatárát.

A szigorításokat azután vezették be, hogy a bank korábbi elnöke, Philipp Hildebrand januárban lemondani kényszerült, miután kiderült: a felesége 60 ezer frank profitra tett szert egy devizavásárláson annak köszönhetően, hogy két nappal később a Svájci Nemzeti Bank beavatkozott a devizapiacon. A bankelnök tagadta, hogy a felesége belső információval élt volna vissza. Lemondott ugyanakkor, és a profitot a család jótékony célra utalta át.

Annak az - egyelőre meg nem nevezett - személynek, aki az ügyet kiszivárogtatta, felmondtak, és rövidesen büntetőperben kell felelnie tettéért, amellyel megsértette a svájci banktitok intézményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!