szerző:
hvg.hu

Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint fordulatra van szükség. Chikán Attila a Duna Tv Közbeszéd című műsorában azt mondta, hogy az unióval és az IMF-fel való tárgyalások felé sokkal nagyobb elhatározottsággal kell fordulnunk.

Miközben elemzők a hazánk és az EU-IMF közötti megállapodás valószínűségét latolgatják, addig az első Orbán-kormány gazdasági minisztere kézzelfogható reálgazdasági lépéseket sürget ahhoz, hogy Magyarország a versenyképességi rangsorban visszaszerezze 10 évvel ezelőtti helyét.

Chikán Attila a Duna Tv Közbeszéd című műsorában azt mondta, hogy fordulatra van szükség, ami mögött sok egyedi intézkedés kell, hogy legyen. A közgazdász szerint nem személyi, hanem politikai kérdés a fordulat. A kormánynak persze le kell vonni a bizonyos személyi konzekvenciákat is, de „mélyebben vannak a megoldásnak a gyökerei, mint hogy egy vagy két személynek a kicserélésével megoldható legyen” – nyilatkozta.

Chikán Attila szerint az első lépés egy határozott kommunikációs fordulat kell, hogy legyen, amelyben a politika megteremeti a mozgásteret a gazdasági lépésekhez. A közgazdász úgy véli, ide tartozna, hogy az Európai Unióval és az IMF-fel való tárgyalások felé sokkal nagyobb elhatározottsággal forduljunk. Az EU azt várja, hogy intézkedéseket, lépéseket tegyünk – magyarázta a közgazdász. Chikán Attila közölte: „azzal, hogy beléptünk az unióba, aláírtunk egy olyan megállapodást, amely szerint azokat a szabályokat, amit az unió kötelezően előír, azokat betartjuk. A szabályok között sok van, amelyeknél értelmezés kérdése, hogy betartjuk-e” – mondta. Hozzátéve: „az is nyilvánvaló, hogy az Európai Unió ma nem különösképpen jóindulatú velünk szemben az értelmezéseknél. Ezért mi sokat tettünk, hogy így legyen” – közölte. A szakember véleménye szerint „nem kellene a szabadságharcot folytatni, de ez nem jelent fegyverletételt, hanem tárgyalásokat jelent” – magyarázta.

Nem hatékony a struktúra

Chikán szerint a fordulat másik eleme, hogy komoly intézményi változásokra van szükség. A közgazdász véleménye szerint a kormányzati struktúra, legalábbis ami a gazdasági vonatkozásokat illeti, nem a leghatékonyabb. Chikán szerint sokkal hatékonyabb lehetne egy központ kialakítása, ahonnan a gazdaságpolitika legfontosabb intézkedései rendszerbe foglalva kiindulnának. „A gazdasági minisztérium régebbi felállása hatékonyabb volt, akkor, amikor a fejlesztéspolitika és a napi gazdasági irányítás egy intézmény alá tartozott” – nyilatkozta.

Chikán Attila
©

A szakember úgy véli: az adórendszer a szétesés jeleit mutatja. Szerinte a költségvetési problémák miatt a kormányzat minden eszközt meg kell ragadjon, hogy bevételekre tegyen szert. "Azt látni, hogy valóban megvolt a szándék, hogy a kis adók megszüntetésével egy átláthatóbb, egyszerűbb adórendszer jöjjön létre, (..) de egyre inkább szivárognak vissza azok az elemek, amelyek az adórendszer átláthatatlanságához vezetnek” – nyilatkozta.

Táptalaj a kiskapuknak

„A tranzakciós adót hajmeresztőnek tartom” – fogalmazott újságírói kérdésre a közgazdász, aki kifejtette: „ha belegondolunk, hogy hány tranzakció megy végbe az országban, s hogy erre rá kell építeni egy rendszert, akkor itt is érvényesül az, ami általában, mégpedig, hogy minél bonyolultabb és sokoldalúbb egy rendszer, annál inkább táptalajt ad a kiskapuknak és az ügyeskedésnek”.

A közgazdász jó jelnek tartja, hogy a hiány 3 százalék alatt maradhat, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy ezt sok egyszeri intézkedéssel érte el a kormány. Chikán Attila szerint „kérdés, hogy ha kivezetjük a különadókat, akkor hogyan tudjuk tartani a 3 százalékot”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a hátralévő két évben van-e esély olyan fordulatra, ami könnyebb helyzetbe hozhatja az országot, a közgazdász közölte: „az ország nagyon nehéz helyzetben van, s ez nem ennek a kormánynak eredménye”. Magyarázatként utalt arra, hogy időben a magyar válság megelőzte a nemzetközi válságot. „Mi már akkor problémában voltunk, amikor a nemzetközi világ még nem” – nyilatkozta, hozzátéve „ennek következménye, hogy egy elgyengült országot ért a nemzetközi pofon, s az is látszik, hogy lényegesen nagyobbat is ütött rajtunk” – mondta.

„Nem hiszem, hogy 1-2 év alatt nagyon jelentős fordulatokat lehet elérni. Én azt hiszem, hogy ha például a folyó bevételkiadás egyenlegéből meg tudjuk a költségvetési hiány problémáját oldani, akkor már jól teljesítettünk” – közölte Chikán Attila a Közbeszédben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
György herceg balettozni fog

György herceg balettozni fog

Látványos előzetest kapott Brad Pitt új sci-fije

Látványos előzetest kapott Brad Pitt új sci-fije

Előkerült egy szerelmes country-dal a Motörhead-frontemberétől

Előkerült egy szerelmes country-dal a Motörhead-frontemberétől

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Halálos gázolás miatt állnak a vonatok a Balaton déli partján

Halálos gázolás miatt állnak a vonatok a Balaton déli partján