szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Háromszoros kereslet mellett a meghirdetettnél több 3 és 10 éves államkötvényt, valamint kétszeres jegyzésre a tervezett mennyiségű 5 éves papírt értékesített csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a kéthetente rendezett kötvényaukción.

Összesen 63 milliárd forintnyi kötvényt értékesítettek a meghirdetett 47 milliárd helyett. Az összkereslet 127,5 milliárd forintra rúgott, meghaladta a két héttel ezelőtti 101,8 milliárdot, amikor az adósságkezelő 3, 5 és 15 éves kötvényeket értékesített.

A tízéves aukciós átlaghozam megegyezett a keddi másodpiaci referenciahozammal, a másik két kötvény esetében kissé a másodpiaci alá csökkent. Ezzel az aukciós hozamok a tavaly október-novemberi, a leminősítéseket közvetlenül megelőző szintre mentek vissza. 

Az utóbbi egy hét másodpiaci hozamesése után, amelyet a hivatalos IMF/EU tárgyalások megkezdésének lehetősége váltott ki, várható volt, hogy az előző aukcióhoz képest meredeken, legalább egy százalékponttal esnek a hozamok.

Az ÁKK 20 milliárd forintnyi 3 éves kötvényt vitt aukcióra, az előző aukción kínáltnál 5 milliárd forinttal többet, és a 60,1 milliárd forintnyi jegyzés láttán 30 milliárd forintnyit adott el a 15/C jelű 2015. augusztus 24-én lejáró papírból. Az előző aukción 51,5 milliárdnyi ajánlatból 22,5 milliárdnyit fogadott el.

Az aukción 7,70 százalékos lett a 3 éves papír átlaghozama, 6 bázisponttal kevesebb a keddi 7,76 százalékos másodpiaci referencia hozamnál, és 100 bázisponttal kevesebb a két héttel ezelőtti aukció átlaghozamánál.

Az 5 éves lejáratú 17/A jelű, 2017. november 24-én lejáró kötvényből az ÁKK 15 milliárd forintot hirdetett meg, akárcsak az előző három aukción, és annyit is értékesített. Az elsődleges forgalmazók 31,2 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be, árnyalatnyival többet, mint az április 19-i aukción.

Az 5 éves kötvény átlaghozama 7,82 százalék lett, ez is 6 bázisponttal maradt el a keddi 7,88 százalékos 5 éves másodpiaci referencia hozamtól és 1 teljes százalékponttal a két héttel ezelőtti aukció átlaghozamától.

A 22/A jelű, június 24-én lejáró 10 éves futamidejű kötvényből az ÁKK 12 milliárd forintot ajánlott fel, 2 milliárd forinttal többet, mint az előző aukción. A rég nem látott, 36,2 milliárd forintos keresletre 18 milliárd forintra emelte az értékesítést. Az érdeklődés több mint kétszerese volt a kötvény előző, április 5-i aukcióján tapasztalt 17,8 milliárd forintnak.

A 10 éves aukciós átlaghozam 7,98 százalék lett, megegyezett a megfelelő keddi referencia hozammal, és 109 bázisponttal elmaradt a négy héttel ezelőtti utolsó aukció átlaghozamától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!