szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

További mintegy 250 millió dollárt fektet be a Mol Kazahsztánban, ahol a tervek szerint 2015-ben indulhat meg az az olajkitermelési projekt, amelynek előkészítését a magyar olajipari cég irányítja. Erről Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszélt csütörtökön magyar újságíróknak a kazah fővárosban, Asztanában, ahová kétnapos látogatásra érkezett Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.

Hernádi Zsolt felidézte, az 1990-es évek elejétől vesz részt Magyarország a kazahsztáni szénhidrogénkincs felkutatásában, kibányászásában.

A Mol 2004-ben vásárolt be egy projektbe, amelyben ma 27,5 százaléka van a magyar olajipari vállalatnak. Néhány év sikertelen próbálkozás után a Mol átvette ennek a projektnek az irányítását, tehát ma gyakorlatilag Mol-szakemberek végzik a kutatás irányítását - elevenítette fel az elnök-vezérigazgató.

A Mol-vezér szerint 2011-ben nagy siker volt, amikor mintegy 200 millió hordó olajegyenértéket találtak. Ennek lehatárolása, a kutatások befejezése a következő két évben lezajlik. Ehhez újabb négy kutat kell fúrni, és további körülbelül 250 millió dollárt kell még befektetnie csak a Molnak. "Így el fogjuk érni a 350 millió dolláros összbefektetést, és el fog indulni a termelés 2015-ben a terveink szerint" - jelentette ki Hernádi Zsolt, hozzátéve, hogy a csúcskitermelés körülbelül egymillió tonna olajegyenérték lesz majd.

Arra, kérdésre, hogy mekkora jelentőségű a Mol tevékenyégében a kitermelés elindítása, az elnök-vezérigazgató közölte, ez a Mol-csoport teljes szénhidrogénkészletének az öt százaléka. Jelezte egyúttal, hogy további befektetésekre készülnek Kazahsztánban, és biztos ezek sikerében is.

Ha kerülne Magyarországra kazah olaj, Hernádi Zsolt szerint az az árakra nem, az ellátásbiztonságra viszont hatással lenne. A mostani tárgyalások fontosságát szerinte az adja, hogy a két ország kifejezheti együttműködési szándékát politikai szinten is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Az érdekelt, hogy a Stasi-ügynök fejében legyünk”

„Az érdekelt, hogy a Stasi-ügynök fejében legyünk”

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Eddig bírta, 360 fölé került a forint