szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A spanyol kormány várhatóan újabb intézkedéseket jelent be a héten a rossz hitelállománnyal küszködő bankok támogatására - mondta Mariano Rajoy miniszterelnök hétfőn egy rádióinterjúban. Részletekre nem tért ki, de nem zárta ki, hogy szükség esetén állami pénzt adnak a pénzintézeteknek.

"A legkevésbé sem szeretnék közpénzt pumpálni a bankrendszerbe vagy közpénzből hitelt nyújtani a bankoknak, de ha szükséges, habozás nélkül meg fogom tenni, mint ahogy más európai országok is megtették" - mondta az Onda Cero rádiónak.

Az ingatlanbuborék kipukkadása, 2008 után robbanásszerűen nőtt a bankok rossz hitelállománya, mert a válság és a növekvő munkanélküliség miatt az emberek nem tudták törleszteni jelzáloghiteleiket. A spanyol jegybank adatai szerint a bankrendszer "kétes kinnlevősége" 175 milliárd euróra rúg.

Az El Pais című lap úgy tudja, hogy a kormány a Bankia SA-t készül megsegíteni. Spanyolország negyedik legnagyobb bankját különösen súlyosan érintette az ingatlanpiac összeomlása, és legalább 30 milliárd eurónyi rossz eszközt tart portfóliójában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Megvan Dárdai Pál első győzelme