szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A bankadó jövő évi teljes kivezetése nem fér bele a tranzakciós illeték megemelt mértékébe, amennyiben a kormány jövőre nem tervez további megtakarítást vagy plusz bevételt. A megkérdezett elemzők szerint a miniszteri bejelentés a százezer plusz munkahelyről, illetve a háromszázezer közfoglalkoztatottról is nehezen értelmezhető.

Mint ahogy Matolcsy György csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, a pénzügyi tranzakciós illetékből tervezett bevétel megemelésére elsősorban azért van szükség, mert a költségvetés kiadási oldalát 170 milliárd forinttal megnövelte a kormány a tervezet első változatához képest. Ennek főként az az oka, hogy a kormány valamelyest engedett a minisztériumok követeléseinek, és összesen 120 milliárddal megemelte az apanázsukat. (A maradék 50 milliárdot pedig betolja tartalékba.)

A bevételi oldal ugyanakkor ugyanennyivel emelkedett: a pénzügyi tranzakciós illetékből az áprilisi konvergenciaprogramban szereplő 130 milliárd forintos bevétel helyett Matolcsy 150 milliárddal többet, 280 milliárdot vár, ami kiegészítve a központi közigazgatásban dolgozók kötelező nyugdíjba vonulásán elért 20 milliárdos megtakarítással kiadja a 170 milliárd forintos kiadásnövelés fedezetét.

Ebben az esetben azonban a bankadó (aminek jövőre 60 milliárd forint lenne a bankokra eső része) csak akkor lenne kivezethető, ha a kormány csökkentené a kiadásokat, vagy más adóbevételből pótolná a kiesett 60 milliárdot – mondta a hvg.hu-nak Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője.

©

A szakértő szerint a pénzügyi tranzakciós illetékből várt 280 milliárd nagy összeg, majdnem eléri a GDP 1 százalékát, és nagyon nehéz megítélni, milyen hatással lesz a gazdasági növekedésre. Valójában emiatt az 1,6 százalékos gazdasági növekedés a legbizonytalanabb pontja a kormány tervének. Az viszont pozitív, hogy a kabinet tartani akarja a 2,2 százalékos 2013-as hiánycélt – mondta az elemző.

Meglepte a bankokat Matolcsy

Az, hogy korábban 130 milliárdot várt a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékből, most pedig már 280 milliárdot, azt mutatja, hogy magasabban lesz az a korlát vagy összeghatár, ameddig a tranzakciós illetéket meg kell fizetni (a konvergenciaprogramban még 30 ezer forint volt a fizetendő adó értékhatára).

Ugyanakkor a 280 milliárd forintos várt bevételből az is sejthető, hogy valamilyen korlát azért lesz, ugyanis enélkül 300-400 milliárd forint is befolyhatna a tranzakciós illetékből szakértői becslések szerint – mondta Árokszállási Zoltán. Ezt a számot Matolcsy György a bankszövetség számításaként emlegette csütörtöki sajtótájékoztatóján, és azzal szépítette a tervezett 280 milliárd forintos bevételt, hogy utóbbi kevesebb. (Kérdés, a miniszter irányítása alatt álló apparátusnak hogyan sikerült úgy elrontania a számítást eddig, hogy a 3-400 milliárdnak ezidáig csak a töredéke jött ki minden kormányzati megszólalásból.)

Fontos azonban megjegyezni, jelenleg a parlament előtt egy olyan törvényjavaslat van a tranzakciós illetékre, amelybe a kormány nem épített korlátot, vagyis ha a becslések pontosak, egyelőre a 3-400 milliárd forintos bevételt tartalmazza, jóllehet a konvergenciaprogramban még azt ígérte a kormány, hogy lesz korlát.

Matolcsy György hangsúlyozta a sajtótájékoztatón azt is, hogy még folynak a tárgyalások a bankokkal. A tárgyalásokon azonban szó sem volt arról, hogy a kormány 280 milliárdra emeli a pénzügyi tranzakciós bevételt, és az sem világos, honnan veszi a miniszter a 300-400 milliárd forintos becslést – mondta kérdésünkre a tárgyalások menetét jól ismerő, neve elhallgatását kérő pénzintézeti forrás.

Matolcsy újfent foglalkoztatási homokvárakat épít

„Nem tudhatjuk, hogyan határozták meg ezt a számot. Feltételezhető, hogy irreális, mint a korábbi 1 millió új munkahely – mondta Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezető kutatója arra reagálva, hogy a nemzetgazdasági miniszter 300 ezer közmunkahellyel számol. A bedobott számról nem lehet tudni, milyen időintervallumra vonatkozik, mikorra érhető el ez a nagyságrend, és hogy ebbe a megszűnő és létrejövő közmunkahelyek együttesen beleszámítanak-e.

©

Hárs mindezt azzal is kiegészítette, hogy a jelenlegi közmunkahelyeket sem tudják mind betölteni, a munkaalkalmakat nem a piaci igények teremtik, és a közmunkaprogramok amúgy is nagyon sokba is kerülnek az államnak. Így a foglalkoztatási problémákra nem jelentenek megoldást – mondta a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezető kutatója, aki szerint “Matolcsy állításaiban általában mindig megbújik egy vízió, a probléma ugyanakkor az, hogy ez a vízió legtöbbször meg is telik tartalommal”.

Százezer új munkahely

A nemzetgazdasági miniszter a megtakarítások között említette a közalkalmazotti körben a 62 év fölötti munkavállalók kötelező nyugdíjazását. A lépést Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke „gyalázatos, szakmai szempontból érthetetlen lépésnek" aposztrofálta. Szerinte a közalkalmazottak és köztisztviselők már jelenleg is napi 10-12 órát dolgoznak a központi közigazgatásban. És ha a kormány 20 milliárd megtakarítást vár a lépéstől, akkor valószínűsíthetően nem is akarja feltölteni a megüresedő álláshelyeket. Az azonban szerinte ellentmondásos, hogy a bérkompenzációra szánt 64 milliárdból ezzel a lépéssel 20 milliárdot visszavenne a kormány.

A jövő évi költségvetés prezentálásakor Matolcsy a kormánynak azt a tervét is megosztotta, hogy 2013 végére szeretnék elérni, hogy az aktívak száma érje utol a 2007-es szintet (3,9 millió fő), amihez 100 ezer új, 8 órás munkahelyre van szükség. Hárs Ágnes szerint ez a szám kétségkívül reálisabb, mint a korábban emlegetett egymillió. “Ugyanakkor nem tudom, hogy milyen hatástanulmányok alapján dolgoztak a minisztériumban, a mostani gazdasági környezetben már 50-60 ezer új munkahely előremutató lenne. Vagy 100 ezer részmunkaidős munkahely” – emelte ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezető kutatója.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Otthagyja a Mokkát az egyik műsorvezető

Otthagyja a Mokkát az egyik műsorvezető

Államtitkár Tordai Bencének: Ön olyan, mint a görögdinnye

Államtitkár Tordai Bencének: Ön olyan, mint a görögdinnye

Rávágta a mesterséges intelligencia, hogy porszívót lát, pedig csak egy taxi képe volt elforgatva

Rávágta a mesterséges intelligencia, hogy porszívót lát, pedig csak egy taxi képe volt elforgatva

Tőrdöféssel érhet fel a lakásáfa emelése az ingatlanfejlesztők szerint

Tőrdöféssel érhet fel a lakásáfa emelése az ingatlanfejlesztők szerint

Bill Gates élete legnagyobb hibájának tartja, hogy lecsúsztak az Android helyéről

Bill Gates élete legnagyobb hibájának tartja, hogy lecsúsztak az Android helyéről

Nem csak olcsó, de egészen erős is az új zsebszámítógép, amire 4K-s monitort is köthet

Nem csak olcsó, de egészen erős is az új zsebszámítógép, amire 4K-s monitort is köthet