szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy európai bírósági ítéletre hivatkozva mondatná ki egy siófoki ügyvéd, hogy a devizahitel-szerződések egyoldalú módosítása tisztességtelen eljárás volt, és ezért ezek a szerződések semmisek. Az ügyvédhez naponta 2-300 devizahiteles fordul segítségért – az azenpenzem.hu utánajárt egy esetleges próbaper kimenetelének.

Tömegével mehetnek perre a bankjuk ellen a devizahitelesek az Európai Bíróság egyik, nemrég meghozott döntésére hivatkozva – írja az azenpenzem.hu pénzügyi oldal. A luxembourgi ítélőszék a Pest Megyei Bíróság kérésére hozott állásfoglalást egy olyan közérdekű kereset ügyében, melyet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) indított az Invitel ellen. Az NFH az eljárásában tisztességtelennek nevezte az Invitel egyoldalú díjemelését azon szerződések esetében, melyeket az ügyfelek hűségnyilatkozattal kötöttek.

Léhmann György siófoki ügyvéd szerint ez a döntés a devizahitelesekkel kötött szerződések egyoldalú módosításai esetében is alkalmazható, és így a módosítások semmissége kimondható. A pénzügyi blog megkérdezte Binder Istvánt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivőjét, aki szerint arról a luxembourgi ítéletben nincs szó, hogy az adott szektorra vonatkozó megállapításokat automatikusan a bankszektorra is át kellene venni. És azt is kimondta, hogy a tisztességtelenséget esetről esetre kell megvizsgálni, a konkrét ügyben való döntést pedig az Európai Bíróság visszautalta a nemzeti bíróság hatáskörébe. Tehát egy új eljárásban a magyar bíróságnak kell eldöntenie a konkrét szerződéses feltételek, valamint a nemzetközi jog figyelembevételével, hogy történt-e tisztességtelen üzleti magatartás.

Eddig a bankok diktáltak ...
©

A pénzügyi blog által megkeresett bankjogászok szerint a hitelszerződések már csak azért sem vethetők össze a hűségnyilatkozattal megkötött távközlési előfizetői szerződésekkel, mert az előbbieknél minden esetben lehetséges az ügyfelek részéről a felmondás. A siófoki ügyvéd szerint azonban a felmondás joga sem valós, mert teljesíthetetlen feltételek társulnak hozzá. Azt követően, hogy Léhmann kezdeményezéséről a Magyar Hírlap és az Echo Tv beszámolt, az ügyvéd elmondása szerint naponta 200-300 megkeresést kap, és az eddigi mintegy ötezer érdeklődő közül kétszázan már megbízást is adtak neki. Az ügyfeleket egyébként arra biztatja, hogy próbálják meg a tárgyalást a bankukkal, mert maga sem tartja kockázatmentesnek a pert, ezért ha lehet, kössenek különalkut. Az azenpenzem.hu szerint is csak egy hosszú jogi huzavona adhatna választ arra, hogy a végrehajtott kamatemelés vajon elfogadható-e. A blog ugyanakkor felidézi, hogy a banki szerződések megítélésénél is egyre többször bukkan fel a Polgári törvénykönyv, vele együtt a felek együttműködési kötelezettségének és a szerződés tisztességtelenségének kérdése.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat