szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdán megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását, amely automatikusan történik.

A kártalanítás során a betétesek - mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások - személyenként maximálisan 100 ezer eurónak megfelelő,  vagyis mintegy 28,9 millió forint kártalanítást kaphatnak. Az OBA kiemeli, hogy a kártalanítás automatikus, azt nem kell kérvényezni, és a betéteseknek nem kell sorban állniuk azért, hogy hozzájussanak pénzükhöz.

A közlemény idézi Fekete-Győr Andrást, az OBA ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, hogy magánszemélyeknek egymillió forintig - a Magyar Posta kézbesítési szabályai szerint - házhoz viszik a kártalanítást, csak az afölötti összeggel rendelkezőknek kell valamelyik közreműködő partnerük, a posta vagy az OTP Bank fiókját felkeresniük.

Az egy- és ötmillió forint közötti betéttel rendelkező magánszemélyek postai úton megkapnak egy PIN-kódot, amely az OBA Betétbiztosítási Kártya használatához szükséges. Az OBA kiemeli, hogy a kártyát tartalmazó levélben a kártyahasználathoz szükséges minden tudnivaló szerepel.

A kártya használatához három levél (PIN-kód, kártya, kifizetési elszámolás) átvétele szükséges, mivel az elszámolás a kártya aktiválásához szükséges információkat tartalmaz. A kártya kizárólag a kártalanítás összegének felvételére alkalmas, vásárlásra nem.

Az 5 millió forint feletti betéttel rendelkező magánszemélyek az OTP Bank - mint kifizető ügynök bank - fiókjaiban vehetik fel pénzüket. Az OBA a kifizetési elszámoláshoz mellékelt levélben részletesen tájékoztatja a betét tulajdonosát a kártalanítási összeg felvételével kapcsolatos tennivalókról. Ezt követően célszerű a lakóhelyhez legközelebbi OTP fiókot felkeresni, az ajánlott fióklista az OBA honlapján érhető el.

A nagy összegű készpénz-felvétel és -tartás biztonsági kockázatot jelenthet, ezért az OBA felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy körültekintően járjanak el. 

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók - a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően - a céges számlanyitás szabályai szerint férhetnek hozzá a kártalanításhoz, az OTP Bank mint kifizető ügynök bank felkeresése után.

Az OBA emellett hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény a takarékszövetkezet fiókjaiban és honlapján, valamint az OBA honlapján megtalálható, továbbá csütörtökön a Magyar Nemzet, a Népszabadság, valamint a Petőfi Népe napilapokban lesz olvasható.

Az érdeklődők szerdától hívhatják az OBA kedvezményes tarifájú éjjel-nappali ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon, amely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

A betétbiztosítási alap emlékeztet arra, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete június elsejével visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását.

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény június 19-én kihirdetett módosításával az OBA szerdától felhatalmazást kapott arra, hogy nemcsak felszámolás, hanem a végelszámolás elrendelése esetén is megkezdje a betétesek kártalanítását. A törvénymódosítás már a Soltvadkerti Takarékszövetkezet jelenleg folyamatban lévő végelszámolásában is lehetővé teszi az OBA közbelépését - hangsúlyozza az alap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!