szerző:
MTI

Szerdán megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását, amely automatikusan történik.

A kártalanítás során a betétesek - mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások - személyenként maximálisan 100 ezer eurónak megfelelő,  vagyis mintegy 28,9 millió forint kártalanítást kaphatnak. Az OBA kiemeli, hogy a kártalanítás automatikus, azt nem kell kérvényezni, és a betéteseknek nem kell sorban állniuk azért, hogy hozzájussanak pénzükhöz.

A közlemény idézi Fekete-Győr Andrást, az OBA ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, hogy magánszemélyeknek egymillió forintig - a Magyar Posta kézbesítési szabályai szerint - házhoz viszik a kártalanítást, csak az afölötti összeggel rendelkezőknek kell valamelyik közreműködő partnerük, a posta vagy az OTP Bank fiókját felkeresniük.

Az egy- és ötmillió forint közötti betéttel rendelkező magánszemélyek postai úton megkapnak egy PIN-kódot, amely az OBA Betétbiztosítási Kártya használatához szükséges. Az OBA kiemeli, hogy a kártyát tartalmazó levélben a kártyahasználathoz szükséges minden tudnivaló szerepel.

A kártya használatához három levél (PIN-kód, kártya, kifizetési elszámolás) átvétele szükséges, mivel az elszámolás a kártya aktiválásához szükséges információkat tartalmaz. A kártya kizárólag a kártalanítás összegének felvételére alkalmas, vásárlásra nem.

Az 5 millió forint feletti betéttel rendelkező magánszemélyek az OTP Bank - mint kifizető ügynök bank - fiókjaiban vehetik fel pénzüket. Az OBA a kifizetési elszámoláshoz mellékelt levélben részletesen tájékoztatja a betét tulajdonosát a kártalanítási összeg felvételével kapcsolatos tennivalókról. Ezt követően célszerű a lakóhelyhez legközelebbi OTP fiókot felkeresni, az ajánlott fióklista az OBA honlapján érhető el.

A nagy összegű készpénz-felvétel és -tartás biztonsági kockázatot jelenthet, ezért az OBA felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy körültekintően járjanak el. 

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók - a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően - a céges számlanyitás szabályai szerint férhetnek hozzá a kártalanításhoz, az OTP Bank mint kifizető ügynök bank felkeresése után.

Az OBA emellett hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény a takarékszövetkezet fiókjaiban és honlapján, valamint az OBA honlapján megtalálható, továbbá csütörtökön a Magyar Nemzet, a Népszabadság, valamint a Petőfi Népe napilapokban lesz olvasható.

Az érdeklődők szerdától hívhatják az OBA kedvezményes tarifájú éjjel-nappali ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon, amely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

A betétbiztosítási alap emlékeztet arra, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete június elsejével visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását.

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény június 19-én kihirdetett módosításával az OBA szerdától felhatalmazást kapott arra, hogy nemcsak felszámolás, hanem a végelszámolás elrendelése esetén is megkezdje a betétesek kártalanítását. A törvénymódosítás már a Soltvadkerti Takarékszövetkezet jelenleg folyamatban lévő végelszámolásában is lehetővé teszi az OBA közbelépését - hangsúlyozza az alap.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó

Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Szívesen hallgatna podcastot a hétvégén? Itt egy teches adás, érdemes belehallgatnia

Szívesen hallgatna podcastot a hétvégén? Itt egy teches adás, érdemes belehallgatnia

Ömlik az állami pénz a divatiparba, amióta ott megjelent Orbán Ráhel és egy szűk baráti kör

Ömlik az állami pénz a divatiparba, amióta ott megjelent Orbán Ráhel és egy szűk baráti kör

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat