szerző:
hvg.hu

A magyar lakosság közel negyedével fordult elő az elmúlt egy évben, hogy pénzhiány miatt elmaradt valamilyen közüzemi számlájával vagy hiteltörlesztésével - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet májusi kutatásából. A fizetési nehézségekkel küzdők aránya lényegében változatlan az elmúlt egy évben, hiszen tavaly májusban is hasonló arányban voltak a sárga csekkel vagy törlesztő részlettel elmaradók.

A felnőtt magyar lakosság közel negyedével fordult elő az elmúlt egy évben, hogy kifejezetten pénzhiány miatt és nem feledékenységből nem tudott befizetni közüzemi számlát vagy valamilyen hiteltörlesztés részletét. A Tárki májusban készített kutatásának eredményei közel azonosak az egy évvel korábbi eredményekkel, azaz nem történt lényegi elmozdulás a tartozás tekintetében a magyar lakosság körében.

Ennek megfelelően idén májusban is a magyar felnőttek 22%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban legalább egyszer előfordult, hogy anyagi okok miatt nem tudta befizetni közüzemi számláját, míg 5%-nyian a lakáshitel-törlesztéssel, 4%-nyian pedig egyéb hiteltörlesztéssel maradtak el, ugyanakkor ha nem a teljes népességben, csak a hitellel rendelkezők körében nézzük, akkor már a lakáshitelesek 17%-a, a más hitellel rendelkezőknek pedig 16%-a került gondba a törlesztéssel.

©

Ez utóbbiak, azaz a valamilyen hiteltörlesztésben elmaradók aránya a teljes népességben halványan ugyan csökkent az elmúlt egy évben, de lényegében azonos képet mutat a 2011. májusihoz képest, csakúgy, mint a legalább egyféle tartozással küzdők aránya, ami tavaly 25%, idén májusban pedig 23% volt. 

Aki az egyik téren fizetési gondokkal küzd, az nagyon valószínű, hogy más téren is elmarad a havi befizetni valóval. A lakáshitel-törlesztéssel későknek ugyanis 80%-a, az egyéb hitel törlesztésével elmaradóknak pedig a 88%-a számára okozott nehézséget a közüzemi számlák kifizetése időben.

Az egyes társadalmi csoportok nem egyformán érintettek a tartozás kérdésében. Kiemelendő, hogy az átlagosnál (23%) jóval alacsonyabb arányban küzd a havi számlákkal vagy más befizetni valóval az idősebb korosztály: a 60 év felettiek 13%-a és a velük nagyrészt átfedő nyugdíjasok 15%-a nyilatkozott így, ugyanakkor a náluk alig fiatalabb, de még aktív korú ötvenesek körében a legmagasabb, 31% a részletekkel elmaradók aránya.

A legrosszabb helyzetben a munkanélküliek és az észak-magyarországiak vannak, hiszen közel felük (48 és 46%-uk) megtapasztalta az elmúlt egy évben a tartozás itt vizsgált formáit, de igen magas a tartozók aránya a közép-dunántúliak (32%), a megyeszékhelyen élők (32%) és a nagy, legalább ötfős háztartásokban élők (39%) körében is.

Az viszont nem meglepő, hogy akik alapvetően rossznak ítélik háztartásuk anyagi helyzetét, azok az átlagosnál jóval magasabb arányban kerültek adósságba az elmúlt egy évben, legalábbis tízből lényegében hatan nyilatkoztak így azok közül, akik saját megítélésük szerint nélkülözések között élnek (61%) vagy akik hónapról hónapra anyagi gondokkal küzdenek (57%).

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Furcsa változás az Instagramon, "eltűnhetnek" a lájkok

Furcsa változás az Instagramon, "eltűnhetnek" a lájkok

12,3 millió vélhetően hibás légzsák miatt vizsgálódik az amerikai közlekedési hatóság

12,3 millió vélhetően hibás légzsák miatt vizsgálódik az amerikai közlekedési hatóság

Az idő pénz: de hol a csomagom?

Az idő pénz: de hol a csomagom?

Álom marad a 400 forint alatti üzemanyagár

Álom marad a 400 forint alatti üzemanyagár

Átverte a becsületes megtalálót, de ráfázott

Átverte a becsületes megtalálót, de ráfázott

Meleg, de esős idő lesz

Meleg, de esős idő lesz