szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Olaszország harmadik legnagyobb bankja, a világ legrégebben alapított működő pénzintézete, a Monte dei Paschi di Siena 3,26 milliárd eurós tőkeinjekcióra szorul, hogy megfeleljen az uniós bankfelügyelet, az EBA által támasztott tőkemegfelelési követelményeknek.

A banknak a hét végéig tájékoztatnia kell az EBA-t, hogy miképp pótolja a tőkehiányt. A kétes kinnlevőségek növekedése és korábbi sikertelennek bizonyult akvizíciók miatt bajba került bank az Il Sole 24 Ore című gazdasági napilap értesülése szerint 3 milliárd eurót az államtól szerez, úgynevezett Tremonti-kötvények révén. A korábbi gazdasági miniszter, Giulio Tremonti nevét viselő kötvényeket a bank bocsátja ki, de az olasz állam vásárolja meg.

A bank gondjait az olasz gazdasági helyzet romlása is súlyosbítja. Nyeresége az első negyedévben 61 százalékkal 54,5 millió euróra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A pénzintézet vezetése kedden vitatja meg a 2015-ig szóló szanálási tervet, amelyet Alessandro Profumo vezérigazgató dolgozott ki. Az UniCredit korábbi első embere márciusban került a bank élére. A terv várhatóan drasztikus létszám- és fizetéscsökkentést és a nem stratégiai jellegű érdekeltségek eladását irányozza elő.

A Monte dei Paschi di Siena a világ legrégibb ma is működő bankja, amelyet 1472-ben alapítottak. A pénzintézet többségi tulajdonosa a Siena városa és Siena megye által létrehozott alapítvány, amelyben a helyi politikai erők is képviseltetik magukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már közel 19 millió oltást beadtak Nagy-Britanniában

Már közel 19 millió oltást beadtak Nagy-Britanniában

Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak

Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak

Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt