szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ma a pénzt nem elkölteni, hanem befektetni kell, ami igaz a diákhitelre is - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke hétfőn Balatonlellén, egy diákoknak szervezett pénzügyi tábor megnyitóján.

A pénzügyi intelligencia fejlesztésén munkálkodó Econventio közhasznú egyesület egyhetes rendezvényének nyitónapján Domokos László emlékeztetett arra, hogy tavaly innen indult el egy azóta megvalósult kezdeményezés: a pénzügyi alapismeretek bekerültek az középiskolai alaptantervbe.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a diákhitel mint minden hitel függőséget jelent, a szabadság egyfajta feladását, aminek akkor van értelme, ha azt befektetésként használják fel a tudás, szakképesítés megszerzésére.

Az ÁSZ-elnök a tábor fővédnökeként arról beszélt a fiataloknak, hogy manapság egyetlen biztos dolog van a világban, mégpedig az, hogy minden változik. Ezért az dolgozik jól, aki felkészül erre.

Domokos László szólt arról, hogy ma már egy középiskolásnak is fontos, ne kívülről szurkoljon egy-egy politikai tábornak, amikor az ő sorsáról is döntenek, hanem próbáljon meg értően és tevékenyen részt venni a döntési folyamatokban.

A hétfőn kezdődött egyhetes tábor a pénzügyi szakemberek által működtetett Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület egyik legnagyobb programjának záróeseménye - közölte Sápi Ákos, az egyesület elnöke az MTI-vel. A balatonlellei táborba a 10.400 középiskolás diák részvételével zajlott pénzügyi vetélkedő legaktívabbnak bizonyult iskolák 30 diákja utazhatott el.

Az egyesület, amelynek munkáját a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karával közös kutatócsoport segíti, tavaly indította útjára pénzügyi vetélkedőjét és ismeretterjesztő programját a 14-20 éves korosztály pénzügyi ismereteinek bővítésére és felmérésére. 

A részt vevő diákok 71 százaléka vallja, nem részesült korábban pénzügyi oktatásban, jelentős hányaduknak pedig kizárólag az otthon látottak jelentik a pénzügyi ismeretek forrását. A válaszadók 89 százaléka nem tartja jónak az ország újabb és újabb hitelfelvételét. A válaszok elemzéséből tanulmány készül, amit az egyesület őszi konferenciáján ismertetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"

Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"