szerző:
MTI

Ma a pénzt nem elkölteni, hanem befektetni kell, ami igaz a diákhitelre is - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke hétfőn Balatonlellén, egy diákoknak szervezett pénzügyi tábor megnyitóján.

A pénzügyi intelligencia fejlesztésén munkálkodó Econventio közhasznú egyesület egyhetes rendezvényének nyitónapján Domokos László emlékeztetett arra, hogy tavaly innen indult el egy azóta megvalósult kezdeményezés: a pénzügyi alapismeretek bekerültek az középiskolai alaptantervbe.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a diákhitel mint minden hitel függőséget jelent, a szabadság egyfajta feladását, aminek akkor van értelme, ha azt befektetésként használják fel a tudás, szakképesítés megszerzésére.

Az ÁSZ-elnök a tábor fővédnökeként arról beszélt a fiataloknak, hogy manapság egyetlen biztos dolog van a világban, mégpedig az, hogy minden változik. Ezért az dolgozik jól, aki felkészül erre.

Domokos László szólt arról, hogy ma már egy középiskolásnak is fontos, ne kívülről szurkoljon egy-egy politikai tábornak, amikor az ő sorsáról is döntenek, hanem próbáljon meg értően és tevékenyen részt venni a döntési folyamatokban.

A hétfőn kezdődött egyhetes tábor a pénzügyi szakemberek által működtetett Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület egyik legnagyobb programjának záróeseménye - közölte Sápi Ákos, az egyesület elnöke az MTI-vel. A balatonlellei táborba a 10.400 középiskolás diák részvételével zajlott pénzügyi vetélkedő legaktívabbnak bizonyult iskolák 30 diákja utazhatott el.

Az egyesület, amelynek munkáját a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karával közös kutatócsoport segíti, tavaly indította útjára pénzügyi vetélkedőjét és ismeretterjesztő programját a 14-20 éves korosztály pénzügyi ismereteinek bővítésére és felmérésére. 

A részt vevő diákok 71 százaléka vallja, nem részesült korábban pénzügyi oktatásban, jelentős hányaduknak pedig kizárólag az otthon látottak jelentik a pénzügyi ismeretek forrását. A válaszadók 89 százaléka nem tartja jónak az ország újabb és újabb hitelfelvételét. A válaszok elemzéséből tanulmány készül, amit az egyesület őszi konferenciáján ismertetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!