szerző:
MTI

A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy bár ígéretet kaptak rá, de még mindig nem rendezte a kormány az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület tevékenységének ügyét, amit az ellenzéki párt szerint állami irányítás alá kellene vonni. Erről Zakó László országgyűlési képviselő, a turisztikai bizottsága alelnöke beszélt szerdai sajtótájékoztatóján az Artisjus budapesti székháza előtt.

Az ellenzéki politikus szerint a szerzői jogvédő egyesület működése számos anomáliát vet fel. Példaként említette, hogy az Artisjus monopóliumként működik, meghatározza a beszedendő jogdíjakat az állam beleszólása nélkül, valamint a felosztásáról is egyedül dönt.

A Jobbik szerint emellett rengeteg az aránytalanság az egyesület gyakorlatában. Így például addig senki nem jogosult jogdíjra, amíg nem regisztráltatta magát az Artisjus rendszerébe, ugyanakkor a regisztrációtól függetlenül mindenkitől beszedik a jogdíjakat aki egy adott művész a zenéit játssza.

Zakó László elmondta: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a turisztikai bizottság tavalyi ülésén a jobbikos politikus kérdésére ígéretet tett az Artisjus jogszabályi hátterének és működésének rendezésére, az azonban azóta sem történt meg. Éppen ezért a jobbikos politikus szerdán 15 pontos petíciót nyújtott át az Artisjus képviselőjének, amelyben a fenti anomáliákra próbálja meg felhívni a figyelmet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Délutánra elvonul a csapadékos idő

Délutánra elvonul a csapadékos idő

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Megdőlt egy népszerű tévhit a rejtvényfejtésről

Megdőlt egy népszerű tévhit a rejtvényfejtésről