szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország idei második negyedéves eredménye alapján kikerült az ötéves államkötvények csődbiztosítási (CDS) felárai alapján a tíz legkockázatosabb állam közül. Az adatokat közlő CMA Datavision listája alapján az is elmondható, hogy ezzel Magyarországot globálisan a második legtempósabb javulás jellemezte. Az eurózóna válsága által leginkább sújtott államok eközben mélyrepülést mutatnak be.

Magyarország június elején még 600 bázispont feletti csúcsokat döntögetett az ötéves magyar államkötvények nemfizetése esetén fizető biztosítások felárával, a hónap végére viszont 500 bázispont alá csúszott az árazás, az ország ezzel az első negyedév tizedik helyéről most a tizenharmadikra javított – írja a napi.hu.  A CMA Datavision jelentése alapján százalékosan Portugália után a magyar CDS-felár csökkent a legnagyobbat, szám szerint 8,8 százalékot. Ez azért is számít szép teljesítménynek, mivel a régióban az áprilistól júniusig tartó három hónapban átlagban 15 százalékkal emelkedtek a térség országainak kockázati felárai.

A visegrádi országok között azonban a jó eredmények ellenére is sereghajtónak számítunk: ebben a régióban ugyanis a még mindig a Németországgal együtt mozgó Csehország számít a legbiztonságosabbnak. A cseh államkötvények CDS-felára stabilan 110-140 bázispont körül mozgott a második negyedévben, ehhez képest Szlovákia (235 bázisponttal) és Lengyelország (219 bázisponttal) teljesítménye a középmezőnybe kerülésre volt elég.

A lista első helyezettje a gazdasági teljesítményt osztályozó listák fekete báránya, Görögország, amely a csillagászati 10 667 bázispont körül mozgott, de még így is csak pár hét múltán kezdődött el a kereskedés az újonnan kibocsátott görög kötvényekre kiírt CDS-ekkel és a piac ezek után is meglehetősen beállt. A második helyre az időközben orosz és EU-s segítséget kérő Ciprus került. A harmadik helyen a spanyol Repsol érdekeltségébe tartozó YPF olajtársaság májusi meglepetésszerű államosítása után romlásnak induló árazással Argentína végzett, ez pedig több más latin-amerikai országot is magával rántott.

Az eurózóna válsága számos ország helyezésére nyomta rá a bélyegét: a hét spanyol regionális bank államosítása által létrehozott Bankia és az ennek kapcsán elfogadott EU/IMF mentőcsomag miatt a spanyol és az olasz cds ára is 36 százalékot ugrott június elején. Az elfogadott mentőcsomag valószínűleg még a bivalyerős német gazdaságot is érzékenyen fogja érinteni, mivel már az adott időszakban is 37 százalékkal romlott az ország CDS-felára, és Franciaország, illetve Ausztria is 12, illetve 8 százalékos romlást könyvelhetett el. A rossz kilátások ellenére sikert könyvelhetett el a saját államkötvényeinek visszavásárlását lehetővé tevő intézkedés elfogadása után lévő Portugália: a déli állam CDS-felára 26 százalékot javult a második negyedévben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Messit mindössze két meccsre tiltották el

Messit mindössze két meccsre tiltották el

Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

Enyhítették a Szigeten drogot áruló hollandok büntetését

Enyhítették a Szigeten drogot áruló hollandok büntetését